Celebrem l'Any Brossa

Última revisió 10-04-2019 14:07
05/04/2019

La Biblioteca Ca l’Oliveres portarà a terme dues activitats per a diferents públics per recordar la figura del poeta.

El 19 de gener del 2019 va començar l’Any Brossa amb motiu de la commemoració del centenari del naixement del poeta. Un centenari impulsat per la Generalitat, juntament amb la Fundació Joan Brossa i l’Ajuntament de Barcelona.

Joan Brossa va ser un poeta, dramaturg i artista plàstic català, encara que ell denominava com a «poesia» tot el que feia. És possiblement el poeta avantguardista català més important de la segona meitat del segle XX. Va ser un dels fundadors del grup artístic avantguardista Dau al Set (1948) i un dels primers defensors de la poesia visual de la literatura catalana. La seva obra creativa abraçava tots els aspectes de l’art: la poesia, la prosa, el cinema, el teatre, la música, el cabaret, les arts escèniques, la
màgia, el circ i les arts plàstiques.

De fet, per a Brossa no existien diferències entre els diversos gèneres; afirmava que «els gèneres artístics són mitjans diferents per expressar una realitat idèntica. Són els costats d’una mateixa piràmide que coincideix al punt més alt».

“Un poeta és un mag i un mag ha de ser un poeta perquè funcioni. La capacitat de sorpresa em sembla fonamental”, també deia.

El dissabte 6 d’abril els infants tindran l’oportunitat de jugar amb les lletres tal i com ho feia el poeta, amb l’espectacle “A de BrossA”, a càrrec d’Assumpta Mercader.

“A de BrossA” és una proposta que neix amb la voluntat de presentar el poeta als infants però, sobretot, neix amb ganes d’encomanar el plaer de jugar i divertir-se amb les lletres, les paraules i els objectes. És per això que d’un barret de copa en farem sortir, a l’atzar, tot un munt de propostes que ens permetran conèixer la seva obra poètica i, a més a més, viure-la. Dins del barret hi ha un munt de poemes per jugar: els representarem, imitarem, cridarem i, en definitiva, els donarem la volta per crear nosaltres també, a partir de l’obra de Joan Brossa, els nostres propis poemes visuals, escrits o teatrals. Buscarem el plaer de l’efímer, de la vivència del moment i del plaer de compartir  creant.

I, dijous 11 d’abril tindrà lloc la conferència-espectacle “Joan Brossa i la màgia”, a càrrec del mag Hausson, al voltant de la relació de Joan Brossa amb la màgia i la seva presència en l’obra d’aquest artista.

Poesia escènica, poesia textual, poesia visual, poemes objecte...En cadascuna d’aquestes vessants de l’obra de Joan Brossa es troben infinitats de referències a la màgia, que posen de manifest la seva admiració per aquest art. Brossa i la màgia és una xerrada, acompanyada d’un audiovisual i un seguit de jocs de mans, relacionats amb diferents aspectes de la seva obra, que permet endinsar-se en el seu univers poètic-màgic.