LLiçà d'Amunt

Ajuntament de Lliçà d'Amunt
Escut Ajuntament de Lliçà d'Amunt
|
 

Informació sobre la plaga de les palmeres

Morrut roig


Les darreres setmanes s’han produït moltes baixes de palmeres al nostre municipi a causa del morrut roig. Es tracta d’un escarabat d’entre 2 i 5 cm de llargària, de color vermellós i amb una mena de bec allargat, originari de la Polinèsia, que entra dins del tronc de la palmera, sense que aquesta manifesti cap símptoma visual, i que va aparèixer per primera vegada a Catalunya l’any 2005, a causa d’una importació de palmeres sense control fitosanitari.La caiguda de fulles i la presència de capolls al punt d'inserció de les fulles són els primers símptomes de la presència de la plaga. En poques setmanes, la pràctica totalitat de la corona es veu afectada, i origina la mort de la palmera. En el cas de la palmera datilera també es registren atacs a la base dels troncs.


Palmera afectada


Quan s'observen indicis de debilitat normalment ja és massa tard per poder salvar-la i l'única opció que existeix, i que és obligatòria per llei, és l'eliminació de tota la palmera i la trituració de totes les restes per impedir la dispersió de la plaga.


La majoria de palmeres afectades a Catalunya són de l’espècie canària (Phoenix canariensis), però no es descarta que pugui atacar la resta de palmeres.Segons indicacions dels serveis tècnics del Departament d'Agricultura, Alimentació i Acció Rural, l’actual estat de la plaga a Lliçà d’Amunt fa pensar que en propers anys aquest escarbat acabarà afectant totes les palmeres del municipi. Per tant, qui vulgui conservar les palmeres estarà obligat a fer un tractament fitosanitari preventiu.


Aquest departament ha elaborat un protocol per prevenir i lluitar contra aquesta plaga.
Què fer si  la palmera està afectada
  • Tallar les restes afectades, les fulles es poden  triturar, cremar-les( (en el període permès), dur-les a la deixalleria municipal de Palaudàries, o als centres autoritzats. El tronc no es pot dur a la deixalleries.
    A Lliçà d’Amunt el centre autoritzat és: Terra Jardí (Planta de restes vegetals): Can Carena (Al costat de Ca l’Artigues), tel. 678 566 66.Documents d'interès


Llegeix el contingut de la pàgina
© Ajuntament de Lliçà d'Amunt · C/ Anselm Clavé, 73 · 08186 · Tel. 93 841 52 25 · Fax. 93 841 41 75