Del 8 al 17 de novembre se celebrarà a Catalunya la 29a edició de la Setmana de la Ciència i, en aquest marc, la Biblioteca Ca l’Oliveres ha preparat diferents activitats gratuïtes de divulgació de la ciència.
Un any més, la Biblioteca Ca l’Oliveres s’uneix a la Setmana de la Ciència organitzada per la Fundació Catalana per a la Recerca i la Innovació (FCRI) i que compta amb el suport de nombroses institucions i entitats en l’àmbit de la recerca i de la divulgació de la ciència i la tecnologia.
La Setmana de la Ciència s’adreça a tots els públics i té com a objectius fonamentals apropar la ciència i la tecnologia a la ciutadania i fomentar les vocacions científiques entre els més joves.
Dins del marc de la Setmana de la Ciència, la Biblioteca Ca l’Oliveres ha preparat les següents activitats, que també trobareu registrades a la web de la Setmana de la Ciència.
PIM, PAM, POMELO!
Alguna vegada heu sentit a parlar d’en Pomelo? És una espècie única, que no us deixarà indiferents. Si voleu conèixer-lo aquesta és la vostra oportunitat, ja que ha vingut a la biblioteca per passar una bona estona amb vosaltres. Fins i tot ha portat el seu hort, perquè aquí és
on ell viu amb els seus amics i amigues.
Acompanyeu a en Pomelo en la seva aventura per l’hort, descobrint hortalisses i insectes, tot envoltat de somnis, aventures i humor.
Pim, Pam, Pomelo! és una activitat que pretén acostar als infants aquest personatge tan carismàtic i el món de l’hort.
A càrrec de Rosa Puigdomènech. Adreçat a famílies amb infants a partir de 4 anys.
TALLER: MIRA, TOCA I DESCOBREIX ELS ANIMALS
Taller actiu on s’aprendrà la biologia dels mamífers, aus, rèptils i amfibis amb la presència de peculiars col·laboradors.
Els participants tindran l’oportunitat d’observar, tocar i aprendre les característiques d’aquest grup d’animals vius. En el taller es tractarà la biologia dels animals (característiques dels animals i el seu grup, curiositats i adaptacions al medi), així com aspectes de consciència mediambientals, tinença responsable d’animals, el respecte als éssers vius i la seva importància per al planeta.
A càrrec de Bioescola. Adreçat a infants a partir de 4 anys, acompanyats d’un adult.
LA VIDA DE LA “VIDA”
Què és la vida? Definir la vida és més difícil que descriure-la. La vida interacciona amb l’entorn per obtenir la matèria i l’energia. Sabem que els éssers vius neixen, creixen, es desenvolupen, es reprodueixen, evolucionen, envelleixen i moren. Però tots ho fan tot? La vida no ha parat de morir però tampoc no ha parat de néixer, el cordó no s’ha trencat des del seu origen, fa uns 3.600 milions d’anys.
A càrrec de la lliçanenca Maria Soley i Farrés, doctora en Biologia i catedràtica jubilada de Bioquímica i Biologia Molecular a la Universitat de Barcelona. Adreçat a joves i adults.
TALLER CREATIU: QUÈ S’AMAGA AL BOSC?
Els bosc està ple de misteris, molts éssers l’habiten, ets capaç de descobrir-los tots? Amb una tècnica infal·lible els trobarem i, fins i tot, podrem crear el nostre propi bosc misteriós.
A càrrec de Rosa Puigdomènech. Adreçat a infants a partir de 4 anys.
CONTES AL VOL: CONTES PER A PETITS CIENTÍFICS
Vine a descobrir el viatge d’una gota d’aigua, com un hipopòtam pot travessar un llac sense saber nedar i altres petites històries per descobrir i gaudir de la ciència amb els més menuts.
A càrrec de Martina Escoda. Adreçat a famílies amb infants a partir de 3 anys.
EXPOSICIÓ: OCELLAM
Ocellam és un homenatge als ocells que volen pels nostres cels, a través de textos d’escriptors catalans que ens conviden a girar la vista amb curiositat cap aquestes bestioles de vol incansable.
L’oreneta que ens desperta matinera lleva’t, lleva’t dematí; el rossinyol amb el seu dolç tau, tau, tau, xirivists; el pardal d’enganxosa xerradissa xerritx, xerretx; el colom pagat de si mateix que parrupeja jo só més guapo que tu; el corb amb el seu tenebrós carn, carn; l’oriol de piulada fixa figues flors, figues flors; la merla cridant xuca’t, xuca’t. També trobem dos personatges literaris que tenen una estreta relació amb el món dels ocells: Peter Pan i Papageno. 7 animals de ploma i dos personatges literaris, vistos des del seu vessant científic, artístic i popular.
Produïda per Tantagora. A càrrec de la Diputació de Barcelona.