Policia de Seguretat Ciutadana

Funcions

  • Vigilància i protecció de les autoritats municipals.
  • Vigilància dels edificis i instal·lacions municipals.
  • Actuacions tendents a prevenir actes delictius.
  • La vigilància d’espais públics.
  • El control sobre el consum i/o tinença de drogues o substàncies estupefaents a la via pública.
  • El control de l’absentisme escolar.
  • La resolució de conflictes.
  • La col·laboració amb altres Forces i Cossos de Seguretat en la protecció de manifestacions i/o grans concentracions de persones.
  • La instrucció de diligències penals de prevenció

Violència Domèstica i de Gènere

La violència masclista és una vulneració dels drets humans i constitueix un impediment perquè les dones puguin assolir la plena ciutadania, autonomia i llibertat.

És la violència que s’exerceix contra les dones com a manifestació de la discriminació i de la situació de desigualtat en el marc d’un sistema de relacions de poder dels homes sobre les dones i que , produïda per mitjans físics, econòmics o psicològics, incloses les amenaces, les intimidacions i les coaccions, tingui com a resultat un dany o un patiment físic, sexual o psicològic, tant si es produeix en l’àmbit públic com en el privat.

La Llei 5/2008, de 24 d’abril, del dret de les dones a eradicar la violència masclista defineix el concepte de violència masclista, les formes d’exercir-la i els àmbits en què es pot produir i els mitjans per a identificar-la, així com els instruments d’intervenció integral de les administracions públiques davant les situacions de violència masclista.

Amb data 16 d’octubre de 2010 es va signar un acord de cooperació en matèria de violència masclista entre la Policia Local de Lliçà d’Amunt, i la Policia de la Generalitat- Mossos d’Esquadra de Granollers, per tal de garantir la protecció més efectiva i integral de les víctimes.

Es realitza seguiment i protecció de víctimes de violència de gènere amb o sense ordre de protecció.

Les víctimes de violència domèstica o de gènere poden rebre assessorament per mitjà dels següents telèfons: 

  • Policia Local: 938 607 080
  • Telèfon d'atenció a la dona: 900 900 120 / 16
  • Serveis socials municipals: 938 607 220

Què fer davant d’una agressió?

Cal que la víctima es posi en contacte amb la Policia Local de Lliçà d’Amunt, que dóna servei les 24 hores del dia els 365 dies de l’any, facilitant les dades personals i l’adreça, per tal que una patrulla es presenti amb caràcter d’urgència al lloc requerit per tal de protegir a la víctima.

A banda de la formalització de la corresponent denúncia, la Policia Local posarà en marxa el protocol de violència domèstica o de gènere, que ofereix ajuda psicològica i adreces i telèfons d’interès per rebre assistència social i jurídica.

Col·laboració ciutadana

La Policia Local defineix la col·laboració ciutadana com un complement fonamental de l'èxit de les actuacions policials i una font molt important d'informació. Per aquest motiu sol·licita a la ciutadania la seva col·laboració per millorar la seguretat del municipi. 

Els ciutadans i ciutadanes són els millors coneixedors del seu entorn i tenen la capacitat de detectar de forma immediata qualsevol variació que el pugui afectar i que d'altres persones no detectarien.  La Policia Local vol fer una crida a la ciutadania de Lliçà i sol·licitar que els informin (telèfon 93 860 70 80) dels fets que trobin sospitosos, especialment aquells que afectin la seguretat ciutadana, com ara:  soroll de vidres trencats, de cops o d'altres no habituals, activitat en habitatges que coneguin com a habitualment deshabitats, presència de persones i/o vehicles desconeguts a la zona, activitats aparentment delictives (persones saltant tanques, retirant mobles o electrodomèstics d'habitatges, vehicles observant habitatges, etc) i, evidentment, aquelles que siguin manifestament fets delictius.

Igualment, es sol·licita que sempre que sigui possible es presti atenció als detalls de la informació, com ara l'aspecte de les persones, els models, color i matrícula dels vehicles i que la comunicació sigui immediata per tal d'oferir una actuació policial més efectiva.

La Policia Local vol remarcar que les persones no s'han de posar mai en risc i que les comunicacions de fets sospitosos es poden arribar a fer anònimament.

Atenció a la Gent Gran

La Policia Local de Lliçà d’Amunt porta a terme una tasca de supervisió telefònica de persones que per malaltia, edat o mobilitat reduïda es troben en situació de risc. Aquest servei es fa de manera coordinada amb el Departament de Serveis Socials que és l’encarregat de facilitar a la Policia Local les persones a les que s’ha de trucar per saber el seu estat.

Imatges

Et pot interessar

Data i hora de la darrera actualització d'aquest contingut: 09-11-2020 16:09