1.- Aprovació de les actes anteriors.
El Ple va aprovar les actes de les sessions plenàries dels dies 28 de juny, que va quedar sobre la taula en l’anterior Ple, i 20 de juliol.
En Comú Podem i Vox van fer referència a l’informe de Secretaria sobre l’acta que va quedar sobre la taula en l’anterior Ple i l’Alcalde, Ignasi Simón, va explicar el funcionament del Ple i el paper que hi té l’Alcalde, que modera i dona la paraula, i fins que ell no dona per finalitzat el Ple, tot s’inclou dins de l’acta.
ACTA DE LA SESSIÓ PLENÀRIA DEL 28 DE JUNY:
ACTA DE LA SESSIÓ PLENÀRIA DEL 20 DE JULIOL:
2.- Donar compte dels Decrets d’Alcaldia.
Es va donar compte dels Decrets d’Alcaldia emesos del 10 de juliol al 15 de setembre de 2023, que van del número 814 al 1031.
3.- Aprovació dels Comptes Generals de l’exercici 2022.
El Ple va aprovar els estats i comptes anuals de l’Ajuntament de Lliçà d’Amunt corresponents a l’exercici 2022.
La portaveu d’ERC, Susagna Mesas, va comentar que es tractava d’un tràmit administratiu necessari però que eren uns números d’un únic partit, on no havia participat la resta, i amb els quals ERC no es veia reflectida. També va dir que eren uns números que plasmaven com els diners s’havien gastat just abans de les eleccions i va augurar que en el proper pressupost hi hauria poques modificacions i inversions.
El portaveu d’En Comú Podem, Antonio Polo, va dir que els números ja s’havien debatut abans i que ara es tractava d’un tema tècnic, d’un tràmit burocràtic.
La portaveu de Junts, Núria Santacana, també va comentar que es tractava d’un tema tècnic i que, a més, el seu partit no havia participat en aquests números.
El portaveu del PP, Teodoro Suárez, i el portaveu de Vox, Francisco Javier Millán, van parlar en el mateix sentit dient que era un tràmit necessari però que els seus partits no hi eren i no podien opinar sobre els números.
4.- Aprovació provisional del Pla Especial d’Ordenació d’Usos a la finca de Can Carreras.
El Ple va aprovar provisionalment el Pla Especial d’ordenació d’usos i edificacions de la finca de Can Carreras de Lliçà d’Amunt, per a un centre de rehabilitació de cavalls, en vista que tots els informes sectorials sol·licitats han informat favorablement en les seves competències i que el text refós dona compliment a les condicions i requeriments realitzats.
La portaveu d’ERC, Susagna Mesas, va dir que el seu partit estava d’acord amb el projecte, però va preguntar què passaria amb el camí que passava per la finca.
La regidora de Territori i obres públiques, Lourdes Estéfano, va contestar que no hi havia cap camí públic, només el d’accés a la finca, però que faria una consulta per assegurar-ho.
El portaveu d’En Comú Podem, Antonio Polo, també es va posicionar a favor d’aquest projecte relacionat amb els animals, la cultura i el medi ambient.
La portaveu de Junts, Núria Santacana, va felicitar la persona responsable d’aquesta iniciativa pel benefici social i la preservació de l’entorn que comporta.
El portaveu del PP, Teodoro Suárez, també es va mostrar d’acord amb el projecte.
El portaveu de Vox, Francisco Javier Millán, va dir que era una bona iniciativa per a l’economia del poble.
UNANIMITAT
5.- Declaració de compatibilitat personal amb càrrec electe.
El Ple va acordar reconèixer la compatibilitat a una treballadora que presta serveis a l’Ajuntament en règim de funcionària de carrera, grup C2, actualment ocupant el lloc d’Auxiliar administratiu/va de compres, per a l’exercici de càrrec electe a una corporació local.
UNANIMITAT
6.- Afers urgents.
No n’hi havia.
7.- Mocions.
En Comú Podem va presentar una moció per garantir els drets de l’alumnat amb necessitats específiques de suport educatiu i el reconeixements dels drets del personal auxiliar d’educació especial on, entre altres punts, proposava instar el Departament d’educació a garantir unes condicions laborals dignes a les vetlladores i vetlladors que estan treballant als centres educatius de Catalunya.
La moció es va aprovar per unanimitat amb dues esmenes proposades pel portaveu del PSC, Fran Sánchez, que va comentar que l’Ajuntament no podia realitzar cap estudi per conèixer les realitats dels seus infants amb NESE, ja que es tracta de dades d’especial sensibilitat, però es podia comprometre a passar a la resta de grups les dades que els arribaven al respecte. Sánchez també va comentar d’incorporar a la moció l’educació de 0 a 3 anys.
La portaveu d’ERC, Susagna Mesas, va comentar que el pressupost de la Generalitat per a l’educació inclusiva havia augmentat i que esperaven que l’any vinent també se n’augmentés la partida.
La portaveu de Junts, Núria Santacana, va dir estar d’acord amb la moció perquè l’educació és fonamental.
UNANIMITAT
Vox va presentar dues mocions:
1. Moció sobre l’augment de plantilla de Correus on proposava sol·licitar a l’organisme pertinent la solució urgent a aquest problema augmentant la plantilla de personal de l’oficina local.
La moció es va aprovar per unanimitat incorporant dues esmenes: una proposada per ERC sol·licitant l’ampliació de l’horari amb dues tardes i el matí de dissabte, i una altra proposada per En Comú Podem traient la culpabilitat als treballadors que, segons aquest partit, ja pateixen prou la falta de personal.
L’Alcalde, Ignasi Simón, va comentar que es tractava d’una queixa ciutadana, que l’Ajuntament també patia, que no era la primera vegada que es presentava una moció relacionada amb aquest tema i que s’hi tornaria a insistir.
La portaveu de Junts, Núria Santacana, va dir que calien més recursos per millorar el servei i va fer referència al mal funcionament dels serveis que es centralitzen des de Madrid.
UNANIMITAT
2. Moció sobre la falta de centres de dia o residències de 3a edat on proposava iniciar els estudis econòmics i urbanístics pertinents per poder disposar d’un centre de dia o una residència de 3a edat.
El portaveu del PSC, Fran Sánchez, va explicar que ja existeix un projecte de residència fet per a la zona de Can Malé, amb un estudi econòmic quantificat, i que s’està en converses amb la Generalitat per a la dotació pública. Per això, i pel fet que transcendeix de les competències de l’Ajuntament, Sánchez va proposar de deixar la moció sobre la taula per treballar una declaració institucional consensuada amb tots els grups polítics.
La portaveu d’ERC, Susagna Mesas, va demanar de poder participar a les reunions.
El portaveu d’En Comú Podem, Antonio Polo, va recordar la implicació i l’obsessió del seu partit amb aquest tema que consideren molt necessari.
El PP va presentar, fora de termini, una moció contra la tramitació d’una llei d’amnistia on proposava, entre altres punts, rebutjar qualsevol tipus d’amnistia o indult generalitzat per a qualsevol grup de ciutadans, qualsevol que sigui el seu delicte.
Primer de tot, els grups polítics van votar la urgència de la moció i no es va aprovar la urgència per debatre-la, ja que només van votar-hi a favor En Comú Podem i Vox, a més del propi PP.
8.- Precs i preguntes.
En Comú Podem va presentar una pregunta sobre la compatibilitat dels horaris del bus urbà amb els de l’institut.