Franges de protecció contra incendis forestals

Última revisió 08-07-2024 12:51
08/07/2024

Els incendis forestals constitueixen una greu amenaça per aquells municipis propers a zones boscoses. En el cas dels barris de les urbanitzacions cal estar-hi molt atent, ja que en molts casos aquests barris es van promoure justament en sòl boscós i la proximitat és màxima.

A Catalunya existeix normativa que regula la prevenció d’incendis forestals en aquests indrets des de mitjan anys 90:

a) El Decret 64/1995, de 7 de març, pel qual s’estableixen mesures de prevenció d’incendis forestals, va introduir el concepte de zona de protecció i va incloure Lliçà d’Amunt en la llista de municipis d’alt ric d’incendi forestal.

b) Posteriorment, la Llei 5/2003, de 22 d’abril, de mesures de prevenció dels incendis forestals en les urbanitzacions sense continuïtat immediata amb la trama urbana, va regular l’establiment de mesures per reduir el risc d’incendis en urbanitzacions, edificacions i instal·lacions aïllades, i per augmentar la seguretat en cas que es produeixin. Concretament, entre d’altres, es va definir la creació de franges de protecció contra incendis, consistents en una zona d’almenys 25 metres d’amplada lliure de vegetació seca i amb la massa arbòria aclarida, que complís les característiques que s’establissin més endavant.

c) Finalment, el Decret 123/2005, de 14 de juny, de mesures de prevenció dels incendis forestals en les urbanitzacions sense continuïtat immediata amb la trama urbana, concreta aquestes condicions que ha de tenir la franja exterior de protecció en quant a densitat d’arbrat, cobertura de vegetació, priorització d’espècies i altres criteris tècnics.

A Lliçà d’Amunt es va iniciar la creació de franges de protecció al voltant de les urbanitzacions l’any 2003. L’any 2005 es van acabar d’obrir totes les franges i des d’aleshores se’n fa el manteniment, amb una superfície total que supera les 70 hectàrees. Des de l’any 2011 el manteniment de la vegetació herbàcia i arbustiva es fa cada dos anys.

Després de quasi 20 anys des de l’obertura de les franges, l’arbrat ha crescut de manera significativa i superava alguns dels criteris normatius. Per tal de mantenir les condicions correctes ha calgut planificar una nova intervenció d’aclarida d’arbres:

1. L’any 2021 es va realitzar una primera intervenció a les urbanitzacions que estan més a prop del bosc de Palaudàries: Can Rovira, Palaudalba, Can Roure, Can Salgot, Pinedes del Vallès, Can Costa i Ca l’Artigues.

2. L’any 2024 s’ha intervingut en zones interiors dels barris de Can Rovira, Pinedes del Vallès, Can Costa i Ca l’Artigues.

3. Cara el 2025 es preveu que s’actuï sobre les zones restants de Can Salgot, Can Farell, Pineda Feu el Pinar i Can Xicota.

Les restes vegetals resultants es trituren amb maquinària pesant, sempre i quan hi hagi accés per un tractor amb desbrossadora de martells. En cas que no sigui així, la trituració es fa manualment amb motoserra i les branques que queden han de tenir unes dimensions màximes de 50-60 centímetres.

Aquests treballs tenen un import de contractació que obliguen a fer una licitació pública. La fusta resultant de l’actuació pot ser reclamada pel propietari de la finca, tot i que en una major part de casos no es produeix aquesta reclamació. Aleshores l’empresa adjudicatària gestiona la fusta com si procedís d’una explotació forestal. L’ingrés que se’n deriva ha de ser tingut en compte prèviament pels licitadors per tal d’oferir una baixa en el preu tipus de licitació.

Bosc
Bosc

Et pot interessar