La Policia Local porta a terme actuacions per combatre aquests fets, a nivell preventiu i reactiu.
El robatori amb força a domicilis és un dels tipus delictius que més impacten la població i més alarma social generen. Es tracta de fets perpetrats en habitatges generalment desocupats, és a dir, mentre els habitants es troben fora de l’habitatge, ja siguin primeres o segones residències.
Als darrers anys, Catalunya en general ha patit un increment d’aquest tipus de fets, que es multipliquen a la tardor i a l’hivern, quan hi ha menys hores de llum diürna. Generalment, amb el canvi a l’horari d’hivern, que avança una hora l’arribada de la foscor, es produeixen els primers casos, que es poden mantenir uns mesos.
Per incidir en aquesta conducta il·lícita, la Policia Local programa i porta a terme tot un seguit d’actuacions, tant a nivell preventiu com reactiu. Entre les actuacions preventives s’inclouen mesures com ara: el patrullatge dirigit, amb el qual s’adequa la presència a les zones i franges horàries susceptibles de patir els fets, amb inclusió de les pistes i camins forestals propers als habitatges; la programació de controls de pas per tal d’identificar persones alienes a les zones; i la coordinació i cooperació amb d’altres cossos policials (Mossos d’Esquadra i Policies Locals veïnes) amb els quals es realitzen accions conjuntes si la situació ho precisa.
Si arriba el moment en què el nombre i la freqüència dels casos ho requereixen, s’implementen accions reactives com ara: l’increment del nombre d’efectius uniformats a les franges horàries afectades; la inclusió de patrulles de paisà amb vehicles camuflats; la distribució d’efectius de paisà a peu a les zones de bosc properes als habitatges susceptibles de patir els fets, les quals controlen i patrullen els camins i corriols que puguin fer servir els delinqüents, establint diversos punts de control i observació; la coordinació amb altres cossos policials per a la suma i optimització dels recursos; i l’estudi de la informació pròpia i la rebuda dels cossos policials i de la col·laboració ciutadana, que esdevé una de les eines fonamentals per al disseny dels dispositius policials.
Pel que fa als recursos materials abocats, cal destacar les nou càmeres de videovigilància que hi ha actualment, les quals formen part d’un projecte d’implementació que s’està ampliant progressivament. El software d’aquests dispositius permet alimentar la base de dades amb matrícules de vehicles d’interès policial i detectar i avisar si són captats per les càmeres.
També s’han efectuat millores a les comunicacions via ràdio a la zona oest del municipi, que presentava notables deficiències i dificultava la coordinació de les dotacions dels operatius.
A nivell d’organització tàctica, es celebren Juntes Locals de Seguretat amb el cos de Mossos d’Esquadra, on s’analitzen amb detall els fets ocorreguts i les temptatives, per tal d’obtenir la màxima informació i dissenyar dispositius, als quals hi participen efectius d’ambdós cossos policials i també de les policies locals veïnes.
Cal tenir presents les mesures preventives que des dels cossos policials recomanen que prenguem als nostres habitatges, ja que amb l’arribada de la tardor i l’escurçament de les hores de llum diürna, pot haver-hi unes hores de foscor sense ningú a l’habitatge perquè els propietaris estiguin treballant o fent altres activitats.
En la imatge s’expliquen breument algunes mesures que es recomana implementar: