La regidoria d’Igualtat, gènere i LGTBI ha organitzat diferents activitats per commemorar aquesta efemèride, que se celebra el 25 de novembre.
Cada 25 de novembre celebrem el Dia Internacional per a l’Eliminació de la Violència envers les Dones i commemorem la data en què es produí el violent assassinat de tres germanes, activistes polítiques, en mans de la policia secreta de la dictadura de la República Dominicana al 1960. Al 1981 el moviment popular i feminista d’aquest país centreamericà va iniciar la commemoració amb una convocatòria anual i al 1999 les Nacions Unides van assumir la reivindicació.
Commemorem aquest dia arreu del món per denunciar la violència que s’exerceix sobre les dones, que té el seu origen en la manca d’equitat i la discriminació, i per reclamar la seva eliminació.
Tot i que les violacions són àmpliament rebutjades pel conjunt de la població, només responen a la punta de l’iceberg de les violències sexuals. Existeixen altres expressions de les violències sexuals, com l’assetjament sexual, que compten amb una alta tolerància social.
La violència masclista no és un problema “de” les dones. Treballem tots i totes per garantir el dret de les dones a viure lliures de violències.
Commemoració a Lliçà d’Amunt
DIVENDRES 25 DE NOVEMBRE
- 10 h al Local Social de Can Salgot: MATINAL DE IOGA a càrrec de l’Àngels Espartal. Gratuït. Portar roba còmode, estoreta i manta. Inscripcions al telèfon 93 860 72 20.
- 12 h davant de l’Ajuntament, es farà un MINUT DE SILENCI de rebuig i en senyal de dol per totes les víctimes de violència masclista i es penjarà el llaç lila, símbol de la lluita contra la violència de gènere a la façana de l’Ajuntament.
- 17h a la Biblioteca Ca l’Oliveres: TALLER DE FANALETS. Adreçat a infants i persones adultes. A càrrec de l’Associació Amunt Dones.
- 17.30h a la Biblioteca Ca l’Oliveres: CONCENTRACIÓ CONTRA LA VIOLÈNCIA MASCLISTA: lectura dels manifests amb la col·laboració d’infants i adolescents de l’Espai Can Godanya, l’Associació Amunt Dones i l’Assamblea Feminista de l’INS Hipàtia i el Club de lectura feminista del Punt Dona. I, música en directe amb “Paremos de contar” a càrrec d’Alana, membre de l’Assamblea Feminista de l’INS Hipàtia.
- 18h a la Biblioteca Ca l’Oliveres: ESPECTACLE TEATRAL “INÈRCIA” I ESPAI DE DIÀLEG DESPRÉS. Què passaria si recordar el nostre passat tal com va succeir es tornés una necessitat vital per tal d’avançar? La Clara, la protagonista, lluita contra ella mateixa i contra els seus records. Amb l’ajuda d’un personatge tan desconegut per ella com per al públic, la Clara intentarà resoldre quin va ser el moment de la seva vida en què tot va canviar i la culpa es va instal·lar dins el seu cap.
- A les 19.30 des de la biblioteca fins a l’Ajuntament: MARXA LILA. Organitzada per l’Associació Amunt Dones. Comptarà amb una comparsa de la Colla de Gegants i amb la colla de tambors del Ball de Diables La Sella.
- Durant tota la tarda pels carrers de Lliçà d’Amunt: DINÀMICA DE CARRER AMB PERSPECTIVA DE GÈNERE. Es vol oferir un espai de trobada, de diàleg i d’intercanvi amb els i les joves del municipi amb l’objectiu de reflexionar sobre l’impacte de la violència de gènere en la vida quotidiana, abordant diverses qüestions mitjançant el joc. Activitat itinerant gratuïta.
DURANT TOTA LA SETMANA
- A l’Espai Can Godanya: Es realitzaran dinàmiques amb els infants i joves per treballar la violència masclista i taller de fanalets amb la participació de l’Associació Amunt Dones.
- A l’Espai Jove El Galliner: Podeu trobar l’Iceberg contra la violència de gènere, on es podrà identificar quins tipus de violència de gènere existeixen i si alguna vegada se n’ha vist o patit algun.
- A la Biblioteca Ca l’Oliveres: Podeu trobar una selecció de llibres sobre temàtica d’igualtat i gènere.
DURANT EL MES DE NOVEMBRE
- El Club de lectura feminista del Punt Dona llegirà el llibre “Els homes m’expliquen coses” de Rebecca Solnit, un conjunt d’assajos mordaços i oportuns sobre la persistent desigualtat de gènere. Les persones interessades a afegir-se al Club de lectura poden contactar amb el telèfon 662 926 211.