26a Setmana de la Ciència dedicada a la Sostenibilitat

Última revisió 11-11-2021 09:09
08/11/2021

Del 12 al 21 de novembre se celebrarà a Catalunya la 26a edició de la Setmana de la Ciència.

Aquest novembre arriba la celebració de la 26a Setmana de la Ciència que organitza la Fundació Catalana per a la Recerca i la Innovació, i que enguany se centra en el tema de la sostenibilitat.

Com cada any, la Biblioteca Ca l’Oliveres se suma a aquesta celebració i, durant aquest mes de novembre, organitzarà activitats relacionades amb la ciència i, en especial, sobre el tema de la sostenibilitat, com l’estalvi d’aigua i innovar a la cuina, aquesta última activitat subvencionada per la Diputació de Barcelona al ser l’Any Internacional de l’Economia creativa per al Desenvolupament Sostenible. Totes les activitats tenen limitació d’aforament i, per tant, cal fer la inscripció prèviament a la biblioteca a partir del 2 de novembre (Tel. 938607116 o c/e b.llicam.co@diba.cat). Activitats gratuïtes.

DISSABTE 13 DE NOVEMBRE A LES 12H 

Taller pràctic “Estalvi i depuració de l’aigua”

Podrem gaudir d’una xerrada-taller adreçada a tot tipus de públic (adults, joves, famílies, infants...) on es parlarà de l’estalvi i la depuració de l’aigua i cadascú elaborarà una mini depuradora per veure’n tot el procés. Cal portar una ampolla d’aigua de 1,5l. buida. Amb aquesta activitat serem més conscients de la limitació dels recursos hídrics i podrem aconseguir comportaments sostenibles a nivell familiar (el malbaratament, la contaminació de l’aigua de casa...).
A càrrec de Bioeduca.

DIUMENGE 14 DE NOVEMBRE DE 10.30H A 13.30H:

Punt  informatiu sobre autoconsum fotovoltaic al Mercat setmanal.

DILLUNS 15 DE NOVEMBRE

Taller “Mira, toca i descobreix els animals”

En aquest taller actiu aprendrem la biologia dels mamífers, aus, rèptils i amfibis amb la presència dels nostres peculiars col·laboradors. Els participants tindran l’oportunitat d’observar, tocar i aprendre les característiques d’aquest grup d’animals vius. Es tractarà la seva biologia, així com aspectes de consciència mediambientals, tinença responsable d’animals, el respecte als éssers vius i la seva importància per al planeta.

Adreçat a infants i joves a par-tir de 4 anys acompanyats d’un adult.

S’ofereixen dues sessions en horaris diferents per arribar a més participants: 

  • 1r grup de 17:30 a 18:30h
  • 2n grup de 19 a 20h

DIJOUS 18 DE NOVEMBRE A LES 18:30H

Xerrada “Innovar per menjar millor”

Any Internacional de l’Economia creativa per al Desenvolupament sostenible.

La creativitat a la cuina ha obert les portes a la generació de noves experiències gastronòmiques mitjançant la introducció de noves combinacions de productes, del desenvolupament de tècniques innovadores de cuinar o de la ideació de noves maneres de presentar el menjar. Amb l’Àgata Albero aprendrem com professionals de la gastronomia han innovat combinant productes, sabors i colors. Ens parlarà de la seva aplicació pràctica a la nostra cuina de cada dia per aconseguir menjar millor, però sense necessitat de grans artilugis. Innovar fent una mirada enrere i, si cal, tornant als orígens i, sempre, des de la sostenibilitat.

A càrrec d’Àgata Albero. Comunicadora i activista gastronòmica, defensa els mercats des de sempre, espais que defineix com a temples de salut, cultura i socialització, imprescindibles. Dinamitza mercats des de l’any 2012 quan conceptualitza i gestiona l’aula gastronòmica Espai Cuina’m. El 2016 crea la seva empresa, Inspira Gastronomia, des d’on gestiona activitats, esdeveniments i formacions vinculades a la promoció de la gastronomia. També imparteix Cultura Gastronòmica en diversos centres de formació.

DISSABTE 20 DE NOVEMBRE A LES 11H

Contes al vol “L’estrella Facunda: la contaminació del mar pels plàstics”

Conte-taller adreçat a famílies amb infants a partir de 3 anys. Una original i sorprenent història sobre una estrella de mar que ens permet comunicar coneixements sobre la vida i el medi marí i transmetre valors com l’ecologia, la cooperació entre individus i l’educació ambiental. Després del conte farem una estrella de mar. 

DIVENDRES 26 DE NOVEMBRE A LES 18:30H

Presentació de llibre “Si el cel es tornés vermell. El canvi climàtic. Conèixer-lo per combatre’l” de la periodista i divulgadora científica Cori Calero

El canvi climàtic no és el problema més important, és l’únic problema que ens ha d’importar. És el moment d’actuar. Imagineu-vos que un dia us lleveu i veieu que el cel s’ha tornat vermell! Totes les televisions, tots els diaris, tothom en parla a les xarxes... No hi ha cap altra notí-cia al món. Passen els dies i el cel continua sent vermellíssim. Els científics asseguren que això és degut a les emissions de gasos per l’activitat humana i n’aporten proves irrefutables. Sens dubte tothom sortiria immediatament al carrer a demanar que es fes alguna cosa perquè el cel tornés a ser blau. I els polítics correrien a promulgar lleis. Però la realitat és que els efectes de l’escalfa-ment global no són tan visibles, la qual cosa  no vol dir que no existeixin. Aquest llibre vol de-mostrar que el cel s’està tornant vermell encara que no ho veiem i pretén esperonar-nos a actuar. Periodista i divulgadora científica, Cori Calero s’ha especialitzat en periodisme ambiental i en el canvi climàtic. Ha estat re-portera a TV3 (De vacances, En directe, Espai Terra...) i hi treballa des de fa anys als Serveis Informatius. És autora de textos in-formatius, articles i també llibres com ara Explora Catalunya amb Cori Calero (2016).
L’acte serà presentat per la regidora de Medi Ambient, Mariona Pedrerol i comptarà amb la presència del lliçanenc Ferran Miralles. 

Ferran Miralles Sabadell és llicenciat en Ciències biològiques per la Universitat de Barcelona. La seva trajectòria professional ha estat vinculada als Departaments de Medi Ambient i de Política Territorial i Obres Públiques de la Generalitat on ha tingut diverses responsabilitats i ha coordinat diversos projectes. El gener de 2016 va ser nomenat Director General de Polítiques Ambientals i Medi Natural, que va exercir fins al passat mes de maig.

Amb la col·laboració d’Editorial Viena.

Et pot interessar