Eleccions al Parlament de Catalunya

Última revisió 14-02-2021 10:24
14/02/2021

Avui, 14 de febrer, se celebren les eleccions al Parlament de Catalunya. En aquestes eleccions, s’escullen els 135 diputats i diputades que constitueixen el Parlament de Catalunya.

INFORMACIÓ DEL PROCÉS ELECTORAL

Qui pot votar

En les eleccions al Parlament de Catalunya poden votar:

  • Les persones que tinguin la condició política de català, més grans de 18 anys el dia de la votació, que no es trobin en alguna de les situacions que legalment priven del dret de vot i que estiguin inscrites en el cens electoral.
  • Els ciutadans i ciutadanes espanyols residents a l’estranger que hagin tingut a Catalunya el darrer veïnatge administratiu i que acreditin aquesta condició al consolat de l’Estat espanyol corresponent, i també els seus descendents inscrits com a espanyols, si ho sol·liciten, en la manera que determini la llei.
  • Les persones que el dia 14 de febrer de 2021 fan 18 anys també poden votar.

Com exercir el vot

Podeu exercir el vostre dret mitjançant:

  • El vot presencial, en la mesa electoral corresponent.
  • El vot per correu, amb una sol·licitud prèvia a la delegació provincial de l’Oficina del Cens Electoral, que es pot fer en qualsevol oficina de Correus de l’Estat espanyol.

A més del vot presencial i del vot per correu des de l’Estat espanyol, hi ha altres procediments de votació per a col·lectius específics.

Vot per correu

Enguany, a causa de la pandèmia de la COVID-19, les eleccions permetran demanar el vot per correu de manera telemàtica mitjançant l’IDCat Certificat, el DNI electrònic o altres certificats digitals vàlids i sense necessitat d’anar presencialment a una oficina de Correus.

S’ha facilitat la gestió del vot per correu per tal d’evitar desplaçaments dels col·lectius vulnerables.

Sol·licitud de vot

La sol·licitud de vot per correu es pot fer:

  • Per via telemàtica, amb certificat electrònic reconegut, a través del web Correos.es
  • Presencialment, entregant personalment l’elector o electora l’imprès a qualsevol oficina de Correus. S’ha d’acreditar la identitat mitjançant: el document nacional d’identitat (DNI); el passaport (amb fotografia i signatura del titular); o el carnet de conduir (amb fotografia i la signatura de la persona titular). En tots tres casos, han de ser documents originals, no s’accepten fotocòpies.

En cas de desplaçar-se a l’oficina de Correus per tramitar la sol·licitud de vot de manera presencial, s’ha habilitat l’opció de demanar cita prèvia des de l’App i web de Correos.es.

Només en cas de malaltia o incapacitat, acreditades mitjançant un certificat mèdic oficial, una persona que no sigui la interessada pot cursar la sol·licitud de vot per correu, per a la qual cosa ha d’estar autoritzada per un document notarial o consular estès
individualment (en aquests casos, tant el certificat mèdic com l’escriptura notarial o consular són gratuïts).

Una vegada l’Oficina del Cens Electoral admet la sol·licitud de vot, ja no es pot votar de forma presencial a la mesa.

El termini per sol·licitar el vot finalitza el 5 de febrer.

Recepció de la documentació electoral

L’Oficina del Cens Electoral envia per correu certificat un sobre amb la documentació per poder votar al domicili que s’ha indicat a la sol·licitud, no més tard del 7 de febrer. A aquest termini cal afegir el temps que tardi el correu a arribar al domicili indicat en la sol·licitud.

El sobre conté la següent documentació: el certificat d’inscripció en el cens; una papereta de votació de cadascuna de les candidatures que es presenten a les eleccions convocades; el sobre de votació; un sobre adreçat al president/a de la mesa en la qual correspon votar; i un full explicatiu del procediment que s’ha de seguir. L’elector o electora ha de rebre personalment aquesta documentació, amb l’acreditació prèvia de la identitat. Atesa la situació excepcional causada per la COVID-19, serà suficient mostrar el document, sense que sigui necessari signar la rebuda de la documentació.

En cas que l’elector o electora no es trobi a l’adreça assenyalada en l’imprès de sol·licitud, haurà de presentar-se, personalment o a través de representació autoritzada notarialment o consularment (en cas de malaltia o incapacitat certificada mèdicament), a l’oficina de Correus corresponent.

Enviament del vot

Un cop s’hagi escollit la papereta de vot s’introdueix en el sobre de votació (o sense incloure papereta, si es vol votar en blanc) i es tanca. S’inclou el sobre de votació i el certificat en el sobre dirigit a la mesa electoral.

Atesa la situació excepcional causada per la COVID-19, en el moment que rebi la documentació electoral, la persona electora pot entregar a l’empleat de correus el sobre electoral dirigit a la mesa. L’empleat de Correus lliurarà a l’elector o electora un justificant acreditatiu del dipòsit de vot. D’aquesta manera s’evita haver d’anar més tard a una oficina de Correus.

Tanmateix, si l’elector o electoral ho prefereix, pot enviar el vot per correu certificat des d’una oficina de Correus i no més tard del 12 de febrer. No és necessari que el votant faci aquest darrer tràmit de forma personal.

El termini per enviar el vot s’ha ampliat fins al 12 de febrer.

Vot presencial

La votació comença a les 9 h i finalitza a les 20 h. Abans d’anar a votar, és recomanable que:

  • Consulteu l’adreça del col·legi electoral que us correspon. (atesa la situació extraordinària motivada per la COVID-19, en molts casos s’han hagut de adequar nous espais per ubicar els col·legis electorals). Al web de l'INE podeu fer la consulta del col·legi electoral i la mesa de votació
  • A més, per tal d’agilitzar el procés de votació presencial, es recomana assistir al col·legi electoral sabent a quina mesa de votació cal adreçar-se.

Modificació dels col·legis electorals habituals

Lliçà d’Amunt ha modificat els col·legis electorals habituals amb l’objectiu de garantir al màxim la seguretat de la ciutadania (espais amplis, amb circuit d’entrada i sortida diferenciada, ventilació, etc.).

Els electors que abans votaven a l’Institut Lliçà hauran d’adreçar-se al Pavelló d’Esports (centre urbà); qui anava a votar a l’Escola Rosa Oriol haurà d’adreçar-se al Centre Cívic o al Local Social de Ca l’Artigues; i a la zona de Palaudàries es votarà al Casal
de la Gent Gran i al Centre Cívic de Palaudàries.

L’Oficina del Cens Electoral envia a tots els electors i electores una targeta censal on hi figura la secció en la qual està censat l’elector o electora i la mesa on li correspon votar, amb l’adreça del col·legi electoral. També es pot fer la consulta: presencialment, a l’ajuntament o la delegació provincial de l’Oficina del Cens Electoral d’empadronament; a través del servei d’atenció telefònica 901 101 900; i a través de la pàgina web de l’INE: ine.es

Porteu el vot preparat de casa

Per votar cal identificar-se amb algun dels següents documents:Document Nacional d’Identitat (DNI); Passaport; i Permís de conduir on consti la fotografia del titular. Els documents poden estar caducats però han de ser originals, en cap cas fotocòpies. Atesa la situació extraordinària motivada per la COVID-19, la persona electora exhibirà als membres de la mesa el document identificatiu, però no el lliurarà. En tot cas, les meses disposaran d’una safata per deixar el document per si calgués acostar-lo als membres
de la mesa.

La persona electora no lliurarà als membres de la mesa el sobre de votació; només els el mostrarà, si escau, per tal que puguin comprovar que només n’hi ha un.

Consulteu la franja horària de vot recomanada segons la vostra condició sanitària i eviteu les hores de més afluència

Es recomana anar a votar segons una distribució de franges d’acord amb la situació sanitària personal. El seguiment d’aquestes indicacions no és obligatori, si bé s’apel·la al sentit comú, a la bona voluntat i a la responsabilitat de cadascú per fer-ne seguiment en benefici de la seguretat sanitària general.

La distribució dels votants per franges és la següent:

  • 09.00h a 12.00h: els col·lectius de risc.
  • 12.00h a 19.00h: els votants no pertanyents ni als col·lectius de risc ni en quarantena.
  • 19.00h a 20.00h: els col·lectiu de persones en quarantena, contagiats, contactes estrets i sospitosos.

Les cues de votació es faran a l’exterior dels col·legis electorals i només s’hi podrà entrar de manera individual.

Durant la darrera hora de votació els membres de la mesa utilitzaran equips de protecció individual (EPI) integrals d‘alta seguretat. Se’ls hauran de posar entre les 18.40 i 19.00 per torns, quedant sempre dos membres en custòdia de l’urna i per seguir amb el procés electoral.

Les persones contagiades, contactes estrets i sospitosos hauran de dur un certificat de desplaçament per la crisi sanitària per la COVID-19 o document equivalent vigent amb la finalitat única de trencar el confinament obligatori per exercir el seu dret a vot. L’autoritat competent els podrà demanar la seva presentació.