L’Ajuntament, per mitjà de TLA, col·laborarà amb La Marató de TV3 i Catalunya Ràdio, per setzè any consecutiu.

">

"Puja al Bus per La Marató"

Última revisió 13-12-2021 17:16
13/12/2021

L’Ajuntament, per mitjà de TLA, col·laborarà amb La Marató de TV3 i Catalunya Ràdio, per setzè any consecutiu.

Per setzè any consecutiu, l’Ajuntament col·laborarà amb La Marató de TV3 i Catalunya Ràdio, que enguany serà el diumenge 19 de desembre i estarà dedicada a la salut mental.

Des de la regidoria de Transport públic i mobilitat es portarà a terme la campanya “Puja al Bus per La Marató”, amb la finalitat de destinar a la 30a edició de La Marató de TV3 la recaptació que es faci entre les línies urbanes de Transports de Lliçà d’Amunt (TLA) durant tota la jornada del divendres 17 de desembre.

L’activitat és tan senzilla com diu l’eslògan: Agafar el bus, encara que només sigui per pujar en una parada i baixar a la següent; d’aquesta manera ja s’haurà aportat quelcom a la causa.

Els beneficis obtinguts de la recaptació del bus d’aquesta jornada seran l’aportació popular que Lliçà d’Amunt farà a La Marató de TV3 d’enguany.

Des de la primera participació a La Marató l’any 2006 fins avui, s’han recaptat i lliurat un total de 11.024,11€. El total d’usuaris que hi han participat és de 15.554.

Depressió, ansietat, trastorn bipolar, esquizofrènia i altres psicosis, trastorns obsessius compulsius, trastorns del neurodesenvolupament (com el TDAH, el trastorn de l’espectre autista o els de l’aprenentatge), trastorns de la personalitat, de la conducta  alimentària o addiccions. Aquests són, només, alguns dels problemes de salut mental que centraran la 30a edició de La Marató de TV3 i Catalunya Ràdio del 19 de desembre.

En funció de les dades d’incidència i de prevalença recents, els experts coincideixen a assenyalar que una de cada quatre persones adultes tindrà un problema de salut mental en algun moment de la vida. Es considera que el 50% d’aquests trastorns apareixen abans dels 18 anys, però sovint no es diagnostiquen fins anys després, en l’etapa adulta. Segons afirmen, no diagnosticar, en edat infantil, els problemes del neurodesenvolupament, que afecten entre el 20% i el 25% de la població, com ara el TDAH i altres problemes de salut mental, pot significar tenir problemes greus o molt greus al llarg de tota la vida. L’esperança de vida també es veu reduïda en les persones amb trastorn mental. Entre els joves i adolescents, el suïcidi és una de les primeres causes de mort, la majoria de vegades, com a conseqüència d’una depressió.

S’estima que hi ha mil milions de persones al món que presenten un problema de salut mental. Es tracta, doncs, de malalties molt freqüents que representen una càrrega personal, familiar i social molt elevada, si es tenen en compte els anys de preocupació,
patiment i baixa qualitat de vida de les persones i famílies afectades, així com els elevats costos sociosanitaris, tant directes com indirectes, que generen.

La recerca en l’àmbit de la salut mental que impulsaran els fons que es recaptin en La Marató 2021 estarà dirigida a la millora de la qualitat i de l’esperança de vida de les persones.