De l’11 al 20 de novembre se celebrarà a Catalunya la 27a edició de la Setmana de la Ciència i, en aquest marc, la Biblioteca Ca l’Oliveres ha preparat diferents activitats per descobrir la ciència i la tecnologia.

">

27a Setmana de la Ciència a la biblioteca

Última revisió 13-09-2023 12:34
11/11/2022

De l’11 al 20 de novembre se celebrarà a Catalunya la 27a edició de la Setmana de la Ciència i, en aquest marc, la Biblioteca Ca l’Oliveres ha preparat diferents activitats per descobrir la ciència i la tecnologia.

Un any més, la Biblioteca Ca l’Oliveres s’uneix a la Setmana de la Ciència organitzada per la Fundació Catalana per a la Recerca i la Innovació (FCRI) i que compta amb el suport de nombroses institucions i entitats en l’àmbit de la recerca i de la divulgació de la ciència i la tecnologia.

La Setmana de la Ciència s’adreça a tots els públics i té com a objectius fonamentals apropar la ciència i la tecnologia a la ciutadania i fomentar les vocacions científiques entre els més joves.

Per a l’edició d’enguany es proposa com a fil conductor la innovació i el coneixement local com a motor de creixement, posant en valor els actius en innovació i ciència que hi ha arreu del país.

Dins d’aquest marc, la Biblioteca Ca l’Oliveres ha preparat les següents activitats per descobrir la ciència i la tecnologia:


Dilluns 14 de novembre

TALLER “TOCA-TOCA D’INSECTES”
1a sessió: de 17:30 a 18:30h 2a sessió: de 19 a 20h Tindrem l’oportunitat de conèixer, veure de prop i tocar diferents tipus d’insectes com insectes pal, mantis, escarabats, aranyes, grills, llagostes, papallones, etc. A càrrec de Sergi Romeu de Fasmids.
Adreçat a infants a partir de 4 anys acompanyats d’un adult.Places limitades. Cal inscripció prèvia.


Dimecres 16 de novembre de 18 a 19:30h
BIBLIOLAB “PROGRAMA EL TEU PRIMER ROBOT AMB L’mBot”
Ens endinsarem al món de la programació, l’electrònica i la robòtica mitjançant activitats lúdiques i, d’aquesta manera, coneixerem com funcionen els robots. A càrrec de José Maqueda. Adreçat a infants de 9 a 12 anys.  Places limitades. Cal inscripció prèvia.


Dijous 17 de novembre de 17:30h a 19h
BIBLIOLAB “CREA EL TEU PIANO AMB MAKEY MAKEY

Farem experiments per descobrir els aspectes bàsics de la conductivitat amb objectes quotidians com fruites, verdures o elements metàl·lics. A càrrec de José Maqueda. Adreçat a infants de 6 a 8 anys. Places limitades. Cal inscripció prèvia.


Divendres 18 de novembre

"ESCAPE ROOM: EMERGÈNCIA AL LABORATORI"

Joc de proves. A càrrec de Biokit. Places limitades. Cal inscripció prèvia. Més informació a la biblioteca. 


Dissabte 19 de novembre a les 11h
CONTES AL VOL “CIÈNCIA”

Com és que l’aigua del mar és salada? Quin gust té la lluna? Per què ronronegen els gats? Totes aquestes preguntes i totes les seves respostes les trobarem a la Maleta de la Ciència, la maleta dels més curiosos! Adreçat a famílies amb infants de 3 a 6 anys. A càrrec de Gisela Llimona.  Places limitades. Cal  inscripció prèvia.


EXPOSICIÓ DE FOTOGRAFIES “LIGHTPAINTING EN 3D”

Del 2 al 30 de novembre,  en horari de biblioteca, es  podrà visitar l’exposició de fotografies “Lightpainting en 3D”, unes fotografies que es podran mirar a través d’unes  ulleres anàglifs.

Exposició elaborada pel grup “Churrasqueros” (Esther  Aguilera, Juanjo Carrasco, Igor Rodríguez i Albert Travé). El lightpainting és un estil molt sofisticat de fotografia, en el qual no només treballem darrere de la càmera, sinó que ens permet ser molt creatius, pensar les fotos, imaginar-les i fer-les. Una simple espurna o un toc de llum, al lloc adequat, pot canviar radicalment l’estètica de l’espai i donar rellevància a allò que, a simple vista, ningú no jutjaria com a interessant o maco.

Per altra banda, l’anàglif consisteix a unir dues imatges de dues dimensions preses al mateix instant i sota les mateixes condicions de llum o foscor  per provocar un efecte tridimensional, que s’observa en utilitzar ulleres especials amb colors diferents per a cada ull.

La barreja d’aquestes dues tècniques, el lightpainting i la fotografia en 3D, dóna més vida a les fotografies i el resultat es pot veure en aquesta exposició.  

Posa’t les ulleres que trobaràs sota les fotografies i submergeix-te al fascinant món del lightpainting en 3 dimensions, com si estiguessis darrera la càmera fent la fotografia, com si estiguessis al centre de la imatge.