Dia Mundial Sense Tabac

Última revisió 31-05-2023 12:51
30/05/2023

El 31 de maig se celebra el Dia Mundial sense Tabac i s'emmarca dins de la Setmana Sense Fum, que enguany porta per lema "Millor el moviment que no el fum o el vapeig".

La promoció d’una vida saludable i la prevenció de la malaltia és un dels eixos vertebradors en l’activitat de l’atenció primària i l’abordatge de la deshabituació tabàquica és clau en aquest sentit. En xifres publicades per l’Organització
Mundial de la Salut (OMS), cada any moren més de 8 milions de persones arreu del mon a causa del tabac, i el seu consum és la principal epidèmia prevenible a la que ha de fer front la comunitat sanitària.

Al Vallès Oriental, la Comissió de Tabac de l’Atenció Primària Metropolitana Nord fa més de 25 anys que treballa en la prevenció i el tractament del tabaquisme, amb l’objectiu de disminuir la prevalença de persones fumadores en la població del territori. Ajudar en la deshabituació tabàquica de la població fumadora i sensibilitzar respecte dels perills que comporta fumar, sobretot als grups més proclius d'iniciar-se (com el de joves), és un dels eixos d'actuació dels equips d'atenció primària. El darrer any, 9.778 persones han deixat de fumar gràcies al suport que han rebut dels seus equips de referència, segons dades recollides per l'Atenció Primària Metropolitana Nord de l'Institut Català de la Salut, concretament, al Vallès Oriental han estat 3.171 persones (dades de l'1 d'abril del 2022 al 30 d'abril del 2023).

L’evidència sosté que rebre suport i acompanyament per part de professionals especialitzats en deshabituació tabàquica fa augmentar l’èxit del procés de deixar de fumar. Aquests professionals atenen amb visita programada als CAP i, en funció de cada cas, plantegen el tractament, eines i tècniques més adients de manera personalitzada.

Cartell de la XXIV Setmana Sense Fum
Cartell de la XXIV Setmana Sense Fum