L’Ajuntament ha organitzat diferents actes per commemorar aquesta efemèride.
Quan s’entra a la Biblioteca Ca l’Oliveres, la data de 1872 gravada a la pedra de dalt de la porta principal, ens recorda que és un edifici construït al segle XIX, just fa 150 anys i que forma part de la història dels lliçanencs i lliçanenques. Ca l’Oliveres era una masia situada al pla de Lliçà d’Amunt, al nord de la Sagrera. Va ser construïda el 1872 per Joan Sala i Riera, descendent de la família Oliveres. Roser Sala Roca és la darrera persona de la família que va habitar el mas abans que aquest passés a ser de propietat municipal. Actualment acull la Biblioteca i l’Espai jove i encara pot apreciar-se l’estructura de l’època i els elements que se n’han conservat.
L’edifici representa l’arquitectura que es construïa durant la segona meitat del segle XIX en moltes viles catalanes.
A l’interior conserva la distribució original i clàssica de l’espai de les masies de l’època, tot i que, durant els anys de la immigració de la dècada del 1960 al 1970, es van compartimentar les grans estan-ces amb envans per fer petits habitatges i acollir a moltes famílies. A l’entorn de la masia hi havia diversos annexos que complementaven el con-junt de Ca l’Oliveres i que per-metien fer les diferents feines relacionades amb el camp. En destaca un antic pou, adossat a l’entrada de la biblioteca, i al costat est hi ha l’era enrajolada.
Dijous 6 d’octubre a les 19h - Presentació del llibre “Entre mans. Dones pageses, dones dempeus”
Entre Mans és un llibre d’entrevistes a disset dones pageses al capdavant de petites explotacions de caire familiar, amb maneig tradicional i/o agroecològic, que agafen el relleu d’una pagesia a la qual costa d’acceptar que les dones, tants anys invisibilitzades, puguin ser el seu futur. Un futur ple de reptes, perquè d’aquí a uns anys potser ja no hi haurà prou terra ni prou pagesia per alimentar-nos. Les dones entrevistades ho saben i, malgrat les dificultats, no es resignen a acceptar la situació. Són dones tossudes que ens expliquen com fan anar les mans per tenir cura, no només de la terra, sinó de la vida. Entre Mans és un llibre il·lustrat en què la imatge és tan valuosa com la paraula, perquè mostra l’essència de cada persona entrevistada, dibuixada en cada mà.
A càrrec de les autores Laia de Ahumada i Mª Rosa Vidal, i la participació de la Maria de la Kosturica com a entrevistada.
Divendres 7 d’octubre a les 17.30h - “La masia de les paraules"
Conte musicat i il·lustrat La Joana Moreno, autora del text del conte, ens narrarà la història d’en Pepito i la Pepita, i a través d’ells coneixerem una vegada més com era la masia Ca l’Oliveres, què s’hi feia i qui hi havia viscut. La il·lustradora del conte, Núria Ramon, posarà imatge i color a la narració. L’acompanyaran dos músics de La Botzina, en Toni Cuesta i en Martí Ventura, que ens aproparan a la música popular que escoltaven els protagonistes del conte. Hi haurà berenar per a tothom. Adreçat a públic familiar. Cal inscripció prèvia.
Dissabte 8 d’octubre de 10:30 a 12h - Mural “Pop Art” de la masia Ca l’Oliveres
Realització d’un mural “Pop Art” cooperatiu a partir d’una imatge de la masia Ca l’Oliveres. Activitat familiar a càrrec de l’Escola d’Art Kaizen de Lliçà d’Amunt. Adreçat a famílies amb infants a partir de quatre anys. Inscripció prèvia. Places limitades.
Dissabte 15 d’octubre de 9 a 12h - Visita per les masies
Recorregut a peu per algunes masies de Lliçà d’Amunt per conèixer diferents models de masia, les d’ara i les d’abans. A càrrec del grup L’Abans. Inici: Masia de Can Puig; Final: Biblioteca Ca l’Oliveres.
Dissabte 15 d’octubre a les 12h - “La masia: Ca l’Oliveres”
Introducció sobre la importància econòmica i social de la masia al segle XIX a càrrec de Jaume Dantí, Catedràtic d’Història Moderna a la Universitat de Barcelona. Recordarem la vida i l’organització a Ca l’Oliveres en diferents èpoques, amb intervencions de persones que han viscut a la masia.
Divendres 21 d’octubre a les 20h - “Contes de terra endins”
Us portem contes de terra endins, contes que poden ha-ver passat ben a prop i aquí mateix, fins i tot en aquesta mateixa estança quan era una masia l’any 1872. La trobada serà amenitzada per les veus a cappella de la Coral femenina de l’Aliança. A càrrec del grup Para bé l’Orella i amb la participació de la Coral femenina de l’Aliança. Adreçat a públic adult. Cal inscripció prèvia. Places limitades.