Aquest gener, com a regal de Reis, l’Ajuntament distribuirà un total de 2.500 Boc’n’Rolls adreçats a tots els alumnes matriculats al municipi, des de les escoles bressol fins a batxillerats i cicle, a més dels alumnes del PFI.
Aquesta iniciativa té per objectiu conscienciar els infants i, de retruc, les famílies de la importància de reduir els residus i ser més sostenibles.
Precisament, el passat mes de maig, els alumnes de 1r de Batxillerat de l’Institut Lliçà van realitzar un estudi i una campanya sobre les conseqüències que té, per al medi i per a la nostra salut, la producció d’alumini, i demanaven la substitució d’aquest material a l’hora d’embolicar els esmorzars.
L’alumnat va donar a conèixer una sèrie de dades molt interessants: L’alumini és l’element químic més abundant del planeta, utilitzat pel transport, construcció, electricitat, envasos, etc. Però, un 30% de tot l’alumini del planeta és utilitzat per embolicar aliments i és l’ús que dóna menys vida útil a l’alumini. Al transformar la bauxita, que és una roca de color vermell, en alumini, es produeixen molts residus contaminants que afecten negativament el sol, l’aigua, l’efecte hivernacle i la salut. Alguns exemples són els fangs vermells, els vapors de quitrà, el diòxid de sofre, l’aigua fluorada, els gasos PFCs, la pluja àcida i els animals, ja que resulten afectats al ingerir productes infectats amb alumini. A més dels impactes ambientals, l’alumini també provoca efectes sobre la salut com ara dany al sistema nerviós, demència, pèrdua de la memòria, apatia, tremolors severs i problemes de pulmó, entre altres malalties.
Els alumnes també van fer un estudi sobre el consum d’alumini a l’INS Lliçà, on dels 607 alumnes que té aquest centre educatiu, un 73,31% (445 alumnes) utilitzen l’alumini per embolicar els entrepans. Si per cada entrepà s’utilitzen 0,006 kg d’alumini, en un dia aquests alumnes consumeixen 2,67 kg d’alumini, la qual cosa indica que durant el curs escolar s’utilitzen un total de 734,25 kg d’alumini. La producció d’aquesta xifra total d’alumini implica un consum energètic d’uns 10.325,39 kw/hora, que equival a l’energia que gasta un habitatge a Catalunya durant 11 mesos, i emet més 7.266 kg de CO2. A més, aquests alumnes indicaven on va a parar tota aquesta quantitat d’alumini consumit: a la paperera o contenidor de rebuig i, d’aquí, a l’abocador, on tardarà entre 100 i 200 anys a descomposar-se; a l’incineradora, on es cremarà i produirà molts residus tòxics; o al contenidor groc, on tardarà molt a reciclar-se o no arribarà mai a fer-ho. Per tant, la millor opció és reduir-ne l’ús.
L’alumnat donava alternatives a l’alumini com, per exemple, paper de cuina, un drap, bossetes de roba o silicona, o el Boc’n’Roll.
L’Ajuntament felicita aquest grup de 1r de Batxillerat de l’INS Lliçà per aquest treball de sensibilització tan ben fet sobre la importància de la reducció de l’alumini, una mesura que l’administració local vol potenciar amb la distribució de Boc’n’rolls per a tot l’alumnat del municipi.
Us recomanem que mireu aquest exemple dels vídeos fets pels alumnes durant aquest projecte.