Del 10 al 19 de novembre se celebrarà a Catalunya la 28a edició de la Setmana de la Ciència i, en aquest marc, la Biblioteca Ca l’Oliveres ha preparat diferents activitats i exposicions.
Un any més, la Biblioteca Ca l’Oliveres s’uneix a la Setmana de la Ciència organitzada per la Fundació Catalana per a la Recerca i la Innovació (FCRI) i que compta amb el suport de nombroses institucions i entitats en l’àmbit de la recerca i de la divulgació de la ciència i la tecnologia.
La Setmana de la Ciència s’adreça a tots els públics i té com a objectius fonamentals apropar la ciència i la tecnologia a la ciutadania i fomentar les vocacions científiques entre els més joves.
Per a l’edició d’enguany es proposa com a fil conductor la figura i trajectòria científica del cèlebre bioquímic i investigador lleidatà Joan Oró i Florensa, referent internacional en l’estudi de l’origen de la vida, del qual es commemora el centenari del naixement i, per això, la Generalitat de Catalunya ha impulsat l’Any Joan Oró.
Dins del marc de la Setmana de la Ciència, la Biblioteca Ca l’Oliveres ha preparat les següents activitats i exposicions.
Divendres 10 de novembre: CONTES AL VOL: “PETITES I GRANS CIENTÍFIQUES”
Hora: 17:30 h
Què tenen a veure Ada Lovelace, Marie Curie, Jane Goodall i Amelia Earhart? Doncs que totes quatre foren unes dones extraordinàries i que van destacar dins del seu entorn professional. A través de la narració, el teatre, les disfresses, els experiments i molt més ens acostarem a la vida d’aquestes dones per saber qui eren i què van fer, i alhora veurem que tot el que un es proposi, ho pot aconseguir. Un espectacle divertit alhora que interessant que farà encuriosir a petits i grans.
A càrrec de Cristina Noguer de Creixent amb Art. Adreçat a famílies amb infants a partir de 4 anys. Places limitades. Inscripció prèvia.
Dijous 16 de novembre: PARLEM SOBRE L’ORIGEN DE LA VIDA. ANY JOAN ORÓ.
Hora: 18 h
Coneixerem, de forma interactiva, algun dels estudis que va fer Joan Oró sobre l’origen de la vida i entre tots i totes ens farem preguntes i conversarem sobre el tema. A càrrec de la lliçanenca i doctora en biologia per la Universitat de Barcelona, Maria Soley i Farrés.
Dissabte 18 de novembre: CANTA-CONTE: “MAMA, CACA! A LA TERRA QUÈ LI HAN FET?”
Hora: 11 h
Activitat emmarcada dins dels Dies Europeus de la Solidaritat Local (EDLS) #LocalSolidarityDays i relacionada amb els objectius de justícia i emergència climàtica.
Espectacle familiar que canta i conta dues històries de nenes i nens de diferents indrets del món, vinculades al dret a un medi ambient sa i adequat.
La primera història parla sobre el coltan, les noves tecnologies, i com això impacta en la vida de les famílies de la República Democràtica del Congo. La segona narració tracta sobre l’aigua, a través de la convivència i el joc de dos infants: una nena de Sitges i un nen del Sàhara. Durada: 60 minuts.
A càrrec de COM SOC. Adreçat a famílies amb infants a partir de 4 anys. Places limitades. Inscripció prèvia.
Del 2 al 30 de novembre: “COLORS EN MOVIMENT”
Horari: en horari de biblioteca.
Lloc: escala de la biblioteca
Una exposició d’alçada on l’artista plàstic i poeta visual Miquel A. Mercader juga amb la llibertat de moviment d’unes tapes en suspensió creant un joc de colors i una atracció visual amb ganes d’experimentar, jugar, gaudir... en definitiva, tota una experiència en moviment. Per a tots els públics.
Del 2 de novembre al 20 de desembre: "DE L’HORT A LA BIBLIOTECA: “RENÀIXER. LLAVORS”
Horari: en horari de biblioteca
Lloc: vestíbul de la biblioteca
L’exposició es basa en el llibre “Manual de cultiu” elaborat per la colla ecologista l’Arrel. El manual és una guia de consulta que recull els principis bàsics per aprendre a guardar, conservar i sembrar les llavors. Per a tots els públics.