L’any 2014 l’Ajuntament va crear el Pla “Millorem l’Ocupació” amb l’objectiu de tenir un pla estratègic municipal per fomentar la formació, l’ocupació i l’emprenedoria dels i les joves d’entre 16 i 35 anys residents a Lliçà d’Amunt.

">

5 anys apostant per la inserció laboral dels joves

Última revisió 08-10-2019 11:22
08/10/2019

L’any 2014 l’Ajuntament va crear el Pla “Millorem l’Ocupació” amb l’objectiu de tenir un pla estratègic municipal per fomentar la formació, l’ocupació i l’emprenedoria dels i les joves d’entre 16 i 35 anys residents a Lliçà d’Amunt.

La millora de l’ocupabilitat juvenil es va tornar una prioritat per l’Ajuntament a causa de l’elevat número de joves aturats al municipi. El gener de l’any 2014 es trobaven a l’atur el 30,21% dels adolescents lliçanencs d’entre 16 i 24 anys, i el 16,51% dels joves d’entre 25 i 34 anys. En l’actualitat s’han rebaixat considerablement aquests percentatges a més de la meitat (12,65% de 16 a 24 anys i 6,93% de 25 a 34 anys) (dades extretes de la Diputació de Barcelona).

El Pla “Millorem l’Ocupació" s’està portant a terme, des de fa 5 anys, de manera transversal entre les regidories de Promoció Econòmica, Educació, Joventut i Acció Social, i en coordinació amb el Servei d’Empresa i Ocupació de La Vall del Tenes (SEOVT).

Assessorament personalitzat

Les diagnosis del Pla Local de Joventut i del Pla Millorem l’Ocupació que va elaborar l’Ajuntament van determinar que els i les joves necessitaven de la creació d’un servei d’orientació acadèmica i d’acompanyament en la recerca de feina.

Actualment el servei d’assessorament se centra principalment en la situació personal del jove atès: s’orienta sobre el sistema educatiu, la presa de decisions a l’hora d’escollir estudis, l’elecció del centre d’estudis, la tramitació de beques, la preinscripció als estudis, etc., en el cas de voler continuar estudiant.

Suport a la inserció laboral

Al servei d’assessorament individualitzat es treballen diferents vessants de l’ocupació de la persona, com la valoració del seu itinerari formatiu i laboral, la realització del currículum vitae tenint en compte les seves capacitats socials i laborals, la preparació de les entrevistes de feina i consells per superar-les amb èxit, com treballar els canals de recerca de feina i l’acompanyament en la recerca activa de treball.

Tallers formatius als instituts i al PFI

El Pla “Millorem l’Ocupació’” inclou el desenvolupament de tallers formatius per als alumnes d’ESO i Batxillerat a l’Institut Lliçà i l’Institut Hipàtia d’Alexandria, així com al PFI d’Auxiliar d’hoteleria, que formen part del Programa d’Activitats Educatives (PAE) de l’Ajuntament. Aquests tallers estan orientats principalment al món laboral: coneixement de les competències personals, desenvolupament del perfil professional, com i on cercar feina, la cerca de feina a través de les xarxes socials, com superar una entrevista de treball, etc.

Així mateix, a l’INS Hipàtia d’Alexandria s’ha establert un espai d’orientació i assessorament als alumnes en la presa de decisió d’estudis a l’acabar l’ESO. I, addicionalment, s’han dut a terme sessions informatives anuals amb les famílies
per tal de donar a conèixer les opcions acadèmiques que tenen els seus fills a l’acabar l’ESO.

Programa de pràctiques i conveni amb empreses

L’Ajuntament ha format part, durant aquests anys, del programa Garantia Juvenil de la Generalitat de Catalunya que facilita que els joves que es troben a l’atur puguin realitzar pràctiques remunerades a empreses del seu sector, així com a l’administració local, on s’han contractat joves per desenvolupar diferents llocs de feina.

D’altra banda, l’Ajuntament ha signat convenis amb les empreses que s’han instal·lat recentment a Lliçà d’Amunt, com Mango, Leroy Merlín, Establiments Viena, Bonpreu, etc., per a la contractació prioritària de lliçanencs i lliçanenques en les seves noves plantilles.

El servei en xarxa

En el marc del Pla “Millorem l’Ocupació”, l’Ajuntament col·labora estretament amb altres organismes i departaments com: Justícia Juvenil per la derivació dels joves a través de les mesures de Medi Obert; les regidories de Joventut, Educació i Acció Social de l’Ajuntament pel seguiment dels casos; la Mancomunitat de la Vall del Tenes en diferents àmbits; i amb el Consell Comarcal en la participació de la Fira Guia’t o en el desenvolupament de programes específics
com el Singulars o Referents d’Ocupació Juvenil.

Millora de l’oferta formativa i educativa

L’Ajuntament i el SEOVT han dissenyat, durant aquests primer 5 anys de projecte, cursos per a la formació en tècniques específiques relacionades amb feines en grans superfícies, eines de coaching, atenció al client, comptabilitat, monitor i director de lleure, etc. També s’ha impulsat, per part del consistori, la creació de l’Escola de Persones Adultes de La Vall del Tenes i el Programa de Formació i Inserció (PFI) d’Auxiliar d’Hoteleria: cuina i serveis de restauració,
així com la consolidació del Grau Mitjà de Sistemes Microinformàtics i Xarxes de l’Institut Lliçà.

Foment en creació i instal·lació d’empreses

L’Ajuntament ha fomentat durant aquests anys la creació de noves empreses i la instal·lació d’empreses al municipi. Aquestes empreses, a banda de donar servei a Lliçà d’Amunt, han creat nous llocs de treball que han repercutit en els lliçanencs i lliçanenques i en els i les joves del municipi.

5 anys apostant per la inserció laboral dels joves
5 anys apostant per la inserció laboral dels joves
Autor: Ajuntament