Crònica del Ple ordinari del 25 de març de 2021

Última revisió 30-03-2021 12:49
30/03/2021

1.- Aprovació de les actes anteriors.

UNANIMITAT

2.- Donar compte dels Decrets d’Alcaldia.

Es va donar compte dels Decrets d’Alcaldia emesos de l’1 de gener a l’11 de març de 2021, que van del número 1 al 246.

3.- Ratificació del Decret d’Alcaldia d’adhesió al Pacte d’Alcaldies pel Clima i l’Energia.

El Ple va ratificar el Decret d’Alcaldia número 215 de 8 de març de 2021 en el qual l’Ajuntament feia seus els objectius de la Unió Europea per l’any 2030 i adoptava el compromís de reduir les emissions de CO2 en el seu territori en més del 40 per cent per a 2030 i esdevenir més resilient als impactes del canvi climàtic mitjançant la creació de plans d’acció.

La regidora de Medi Ambient, Mariona Pedrerol, va explicar la història del Pacte d’Alcaldies pel Clima i l’Energia i les accions dutes a terme fins ara. La Comissió Europea va posar en marxa, l’any 2008, el que va denominar “Pacte de les Alcaldies pel Clima i l’Energia”, que consisteix en el compromís de les ciutats i pobles adherits d’aconseguir els objectius comunitaris de reducció de les emissions de CO2 mitjançant actuacions d’eficiència energètica i relacionades amb les fonts d’energia renovables. Lliçà d’Amunt s’hi va adherir des del principi. Des del 2008 fins al 2020 hi havia un sèrie d’objectius a complir al respecte: reduir un 20% els gasos d’efecte hivernacle, augmentar un 20% l’eficiència energètica, augmentar un 20% les energies renovables i redactar un pla d’acció. Ara, aquest pacte, que s’ha ampliat a altres continents, afegeix objectius nous de cara al 2030, com reduir en un 40% les emissions de CO2 i millorar la resiliència dels municipis front als impactes del canvi climàtic mitjançant la reducció de la vulnerabilitat als riscos amb la posta en marxa de mesures d’adaptació al canvi climàtic. A més, l’avaluació dels compromisos adquirits es farà cada dos anys. La regidora de Medi Ambient va anomenar les accions més destacades dutes a terme al municipi al llarg d’aquests anys: la instal·lació de sensors i reguladors d’equips per a l’estalvi d’energia, i la instal·lació de plaques solars i Leds en relació a les energies renovables. De les 46 accions que es podien treballar des del 2008 fins ara, l’Ajuntament n’ha realitzat un 61%.  

ERC va fer una reflexió sobre el fet d’aprovar per Decret qüestions atribuïdes al Ple, que llavors es porten a ratificació, sense informar-ne abans. La regidora de Medi Ambient, Mariona Pedrerol, va justificar la urgència per uns ajuts de la Diputació lligats a l’adhesió al pacte. Aquest grup va preguntar si el pla d’accions proper s’estava redactant i si inclouria en què s’ha millorat, coses a les quals la regidora de Medi Ambient va contestar afirmativament. També va proposar qüestions per incloure en el pla: tractar el tema de l’edat dels vehicles de l’Ajuntament, reduir l’entrada de camions al municipi i vigilar amb qüestions com la pista de gel de gasoil que es va instal·lar fa dos anys per Nadal.

En Comú Podem va dir que es tractava d’una iniciativa bona i imprescindible, i que l’Ajuntament s’havia de posar les piles per complir els objectius i que no es quedessin en una declaració d’intencions.

Ciutadans també s’hi va mostrar favorable i també va proposar accions per incloure en el pla: més plantacions d’arbres i reduir la velocitat dels vehicles.

Junts es va mostrar satisfet que l’Ajuntament fos pioner en aquest tema i també va proposar alguna acció per al pla com el tema de la biomassa i que les dues escoles i el pavelló funcionin amb una única caldera.

UNANIMITAT

4.- Donar compte de l’Informe d’estabilitat del quart trimestre de 2020.

Es va donar compte de l’informe trimestral, corresponent al quart trimestre de 2020, enviat al Ministeri a finals del mes de gener de 2021, on es comuniquen les dades corresponents a l’Informe d’Avaluació del compliment dels objectius que contempla la Llei Orgànica 2/2012, i que suposen que el Pressupost d’aquesta Corporació compleix l’objectiu d’estabilitat pressupostària, el nivell previst de deute viu al final del període és de 3.419.563,95€ i es valora que l’Ajuntament complirà amb l’objectiu de la Regla de Despesa.

5.- Donar compte de l’Informe del període mig de pagament del quart trimestre de 2020.

El Ple va donar compte de l’informe trimestral de morositat, corresponent al quart trimestre de 2020, enviat al Ministeri a finals de gener de 2021, on es comuniquen les dades corresponents a l’informe trimestral previst a l’article 4.3 de la Llei 15/2010, de 5 de juliol: Pagaments realitzats en el trimestre i Pagaments pendents de pagament al final del trimestre. També va donar compte del Període Mitjà de Pagament Global a Proveïdors corresponent al quart trimestre de 2020 que és de 12,07 dies.

6.- Aprovació de l’addenda d’actualització del conveni ASGEL.

El Ple va donar conformitat a l’actualització de l’encomanda de gestió en favor de la Diputació i del conveni a formalitzar d’acord amb el Conveni-Tipus per a l’assumpció per part de la Diputació de Barcelona de les funcions d’assistència en la gestió econòmica local (ASGEL).

L’Alcalde, Ignasi Simón, va explicar que l’Ajuntament porta molts anys treballant amb la Diputació de Barcelona la gestió econòmica i que n’estaven contents i còmodes. També va explicar que la darrera actualització s’havia fet l’any 2009 i que calien nous ajustaments a la normativa vigent.

UNANIMITAT

7.- Compatibilitat de l’exercici de psicòloga en l’àmbit privat.

El Ple va aprovar reconèixer la compatibilitat per poder realitzar tasques com a psicòloga en un altre lloc a una treballadora municipal, sempre i quan es compleixin una sèrie de premisses.

UNANIMITAT

8.- Aprovació dels annexes del Conveni col·lectiu del personal laboral.

El Ple va aprovar l’Annex de l’Annex de condicions del personal laboral de l’Ajuntament de Lliçà d’Amunt signat en data 11 de març de 2021 que contempla els següents acords:

  • Complement dedicació / disponibilitat.
  • Retribució de les hores extres realitzades, sempre autoritzades prèviament pel responsable, on fins ara es recuperaven amb temps de descans.
  • Complement caps de setmana per al col·lectiu de Gestió de Residus i Neteja Viària.

L’Alcalde, Ignasi Simón, va comentar que es tractava de temes pendents que calia resoldre i va dir que la negociació havia estat ràpida i còmode per a totes les parts.

Tots els grups polítics van estar-hi a favor tenint en compte que s’havia acordat i signat amb els representants dels treballadors.  

UNANIMITAT

9.- Aprovació inicial de la modificació de la plantilla de personal i la relació de llocs de treball.

El Ple va aprovar inicialment la modificació de la plantilla de personal de l’Ajuntament de Lliçà d’Amunt del pressupost municipal per l’exercici 2021, en concret:

  • Crear una plaça en règim funcionarial de Tècnic/a Mig (A2) que inicialment s’adscriurà al lloc de treball d’Educador/a Social.
  • Crear una plaça de Tècnic/a Auxiliar (C1) en règim laboral que inicialment s’adscriurà al lloc de treball d’Integrador/a Social.
  • Amortitzar una plaça de Personal Qualificat d’oficis (C2), actualment no ocupada.

També va aprovar inicialment la modificació de la relació de llocs de treball de l’Ajuntament de Lliçà d’Amunt, en el sentit d’incorporar les modificacions de la plantilla i els acords de la Mesa de negociació.

L’Alcalde, Ignasi Simón, va explicar que es vol homologar l’Espai Creix com a Servei d’Intervenció Socioeducatiu i que, per això, s’hi han de crear les figures d’educador social i integrador social. També va comentar que hi havia una plaça que actualment no estava ocupada i s’amortitzava, i que el tècnic superior en dret havia assumit noves tasques i calia modificar-ne la puntuació en la relació de llocs de treball.

UNANIMITAT

10.- Aprovació de l’acta de delimitació entre els termes de Lliçà d’amunt i Palau-solità i Plegamans.

El Ple va aprovar l’Acta i la documentació complementària de les operacions de delimitació entre els termes municipals de Lliçà d’Amunt i de Palau-Solità i Plegamans signada en data 22 de febrer de 2021.

La regidora de Territori i obres públiques, Lourdes Estéfano, va comentar que s’havien ajustat les 7 fites de delimitació entre els termes municipals de Lliçà i Palau, que era de 1917, seguint l’eix del carrer que separa els dos pobles, per tal de no travessar terrenys rústics ni finques privades.

UNANIMITAT

11.- Renovació del conveni de col·laboració entre l’Ajuntament i el CCTI per la cessió d’un terreny.

El Ple va aprovar la renovació del Conveni de col·laboració entre el Centre de Telecomunicacions i Tecnologies de la Informació de la Generalitat de Catalunya i l’Ajuntament de Lliçà d’Amunt per a la cessió del terreny de 150 m2 propietat de l’Ajuntament, ubicat al Turó de Can Puig, on s’hi localitza un  centre d’emissors, propietat del CTTI, format per una edificació per ubicar-hi equips, una torre suport d’antenes i altres instal·lacions necessàries pel seu bon funcionament.

El regidor de Noves tecnologies, David Morales, va explicar que el conveni es va formalitzar l’any 2004 per millorar les senyals de ràdio i televisió, i que amb la renovació es pretén millorar altres noves tecnologies. Per altra banda, la nova normativa limita la durada del contracte a 4 anys i, per tant, s’haurà d’anar renovant.

Tots els grups polítics van coincidir a dir que era d’interès municipal per a la millora de les telecomunicacions locals.

UNANIMITAT

12.- Denominació de carrers de Lliçà d’amunt.

El Ple va acordar designar el vial que va des de la rotonda de la carretera BV-1432 fins a l’entrada del sector de Can Montcau amb el nom de Carretera de Can Pedrals i modificar el nom del carrer Torrent Mardans pel de carrer Torrent de Can Bosc.

L’Alcalde, Ignasi Simón, va comentar que el nom del carrer Torrent de Can Bosc era més adequat, per evitar confusions amb la zona de Ca l’Esteper, i que el nom de Carretera de Can Pedrals també els semblava adient perquè hi havia el polígon de Can Pedrals i la masia de Can Pedrals.

UNANIMITAT

13.- Aprovació inicial de la modificació del POUM a Can Montcau.

El Ple va aprovar inicialment la Modificació Puntual del POUM en l’àmbit del PAU-17 Can Montcau – Can Malé, pel que fa a la refosa de les Normes Urbanístiques del sector i al canvi de qualificació urbanística de la parcel·la H, que actualment té previst l’ús hoteler i es vol modificar com a ús logístic, tal i com es dóna a la majoria del sector. També va aprovar el Conveni entre l’Ajuntament de Lliçà d’Amunt i PUNTA NA SAU respecte de la cessió gratuïta de la finca on s’ubica la Masia de Can Montcau i d’una altra finca col·lindant.

La regidora de Territori i obres públiques, Lourdes Estéfano, va explicar aquest punt, que va quedar sobre la taula dos plens abans per poder tenir més documentació. La regidora de Territori i obres públiques va insistir en l’aposta de l’equip de govern pel Polígon Industrial de Can Montcau per aportar nous llocs de treball i nous ingressos per l’Ajuntament que reverteixen en el poble. En aquest sentit, va dir que hi ha una parcel·la que té previst ús hoteler i que es vol modificar com a ús logístic perquè porta més de sis anys sense consolidar-se. Lourdes Estéfano també va explicar que el conveni amb PUNTA NA permet obtenir la cessió gratuïta de la Masia de Can Montcau i terrenys adjacents i la cessió per 20 anys d’uns altres terrenys, al costat de l’empresa Biokit, que permetran dur-hi a terme una activitat històrica del poble com són les 24 Hores de Resistència en Ciclomotors de la Vall del Tenes. L’Alcalde, Ignasi Simón, va afegir que aquest conveni també permetrà millorar els accessos amb un camí de vianants i que el Grup 24 Hores ja està treballant en el dibuix del circuit, que esdevindrà permanent.

ERC va comentar que no els agradava que, una vegada més, es fes una requalificació a petició de l’empresa PUNTA NA. També va comentar que dir que la COVID havia forçat el canvi a ús logístic d’aquesta parcel·la no els semblava adequat i que desapareixeria la zona lúdica amb outlet, hotel, cine, restaurant... A més, va dir que el camí de vianants ja era d’obligat compliment per part d’aquesta empresa abans d’aquest conveni, de la mateixa manera que era obligació de l’empresa la rehabilitació de la Masia de Can Montcau, que ara ens cediran destrossada i tocarà rehabilitar a l’Ajuntament. Aquest grup també va indicar que s’haurà de compensar el macro polígon ple de camions que esdevindrà Can Montcau amb el Pacte d’Alcaldies pel Clima i l’Energia i la reducció de CO2.

L’Alcalde, Ignasi Simón, va puntualitzar que els interessos de Mango coincideixen amb els de l’equip de govern i que el canvi d´ús contaminarà menys.

En Comú Podem va dir que qualsevol modificació causa respecte, però més encara si és a petició de Mango. També va dir que la rehabilitació de la masia ja era un compromís de l’empresa i va retreure que l’Ajuntament anés recuperant equipament públic com aquesta masia de Can Montcau o la de Ca la Miquela i no desenvolupés els que ja té com la zona de Can Malé. Aquest grup també va fer esment al camí dient que ja era un compromís de l’empresa i va preguntar si la cessió de terreny per les 24 Hores tenia el suficient interès com per fer una modificació urbanística. També va parlar de més trànsit de camions si hi ha més logística i va puntualitzar que els centres logístics generen pocs llocs de treball.

L’Alcalde, Ignasi Simón, va contestar que tenir un camp erm dona menys llocs de treball i que no té cap rendibilitat, i que s’ha aprofitat per aconseguir terrenys i la masia, i tenir patrimoni sempre està bé.

Ciutadans va comentar que les zones d’oci i hoteleres estan molt tocades actualment i no creia que en aquella parcel·la s’hi fes res en poc temps. També va dir que si la possibilitat de canvi urbanístic beneficiava al poble, que aconseguia la masia, el circuit..., els semblava bé; l’únic problema que hi veien era l’augment del trànsit de camions.

Junts va centrar el seu parlament en quatre punts: la rehabilitació de la masia, que era un compromís de l’empresa, i l’augment de patrimoni de l’Ajuntament sense inversions per fer-hi;  les 24 hores, que tindrien més sentit al centre urbà pel valor afegit que suposen (piscina, restauració...); el camí, que no hi ha projecte; i Can Montcau lúdic i per al jovent, que és una necessitat. Aquest partit va dir que creia que hi havia un interès més particular que públic.

PSC: A FAVOR

ERC: EN CONTRA

EN COMÚ PODEM: EN CONTRA

CIUTADANS: ABSTENCIÓ

JUNTS: EN CONTRA

14.- Afers urgents.

No n’hi havia.

15.- Mocions.

15.1.- Moció contra el tancament de l’empresa Bosch de Lliçà d’Amunt.

La moció, presentada pel Comitè de l’empresa Bosch de Lliçà d’Amunt, especifica que el tancament afectarà uns 336 treballadors i treballadores, als que s’han de sumar 100 llocs de treball de subcontractes de la mateixa planta. També anomena que, a finals del 2021, es farà efectiu l’acomiadament de 300 treballadors més de la planta de Castellet, deixant al carrer a 1500 treballadors i treballadores de tota Catalunya. En el text es reflexiona que el 73% de la plantilla que afronta el tancament té més de 50 anys , “fet que representa un impacte social devastador que afecta el teixit industrial de la comarca del Vallès Oriental i de Catalunya”. El text recorda que “la plantilla ha contribuït als beneficis milionaris de l’empresa Bosch” i també que ”ha contribuït sempre a arribar a acords, com poden ser la congelació salarial en els últims 5 anys, la pèrdua de la revisió de l’IPC en el conveni anterior i acords de flexibilitat i mesures productives”. Al text es fa referència que “sorprèn aquesta decisió que respon únicament a una deslocalització de la indústria a Catalunya”, així com que “els representats sindicals de l’empresa Bosch consideren que els aspectes més nocius de les reformes laborals ajuden a les multinacionals a deslocalitzar les produccions, tot i ser viables al territori espanyol”. La moció acorda expressar “el rebuig total al tancament de la planta Bosch Lliçà d’Amunt” i manifesta “la necessària col·laboració de les administracions públiques en el compromís d’activar les mesures necessàries per evitar el tancament de la planta de Bosch Sistemes de Frenat a Lliçà d’Amunt”. L’acord també “demana al govern la derogació de la reforma laboral del 2010 -2012 i els articles 42, 43 i 51 de l’estatut dels treballadors/es” i manifesta “tot el nostre suport als treballadors i treballadores en aquesta difícil situació a la qual s’enfronten, i estem sempre a la seva disposició”. Els acords inclouen “exigir al Govern d’Espanya, a la Generalitat de Catalunya i totes les administracions públiques el compromís d’un pla de viabilitat de la planta de Bosch Lliçà” i també “instar la direcció de Bosch a replantejar-se les seves possibles decisions dràstiques i exigir una solució que permeti el manteniment de l’ocupació, tant directa com indirecta, del conjunt de persones treballadores, ateses les enormes conseqüències socials que pot tenir al territori”. El text també insta a la Generalitat de Catalunya perquè “actuï com intermediari buscant una solució que permeti salvar els llocs de treball”.

El portaveu del PSC, Fran Sánchez, que va llegir la moció, va remarcar-ne alguns punts i va dir que tots hem de remar junts i aportar el nostre granet de sorra, i va agrair la implicació de la comarca i de Catalunya en aquesta lluita per aturar el tancament de l’empresa.

ERC també va ressaltar l’edat avançada de la plantilla i el seu esforç reiterat en benefici de l’empresa, a més de puntualitzar que no es tracta només d’un tancament, sinó que és una deslocalització. També va parlar de la reforma laboral i va insistir a sumar esforços.

El discurs d’En Comú Podem va ser similar i va posar èmfasi en la reforma laboral i en el fet que l’empresa no està ubicada en una zona industrial i l’Ajuntament els ho hauria de posar difícil si cessen l’activitat. 

Ciutadans va estar d’acord amb tots els punts de la moció excepte el punt 7, que demanava al govern la derogació de la reforma laboral del 2010 -2012 i els articles 42, 43 i 51 de l’estatut dels treballadors/es.

Junts va agrair el treball de tots els partits, que han posat el seu granet de sorra, i va demanar de seguir treballant conjuntament i no posar les coses fàcils a l’empresa.

En els seus parlaments, tots els grups polítics van reiterar el seu suport als treballadors de l’empresa i van tenir paraules d’ànims per a ells.

UNANIMITAT

16.- Precs i Preguntes.

No n’hi havia.

 

Ple ordinari del 25 de març de 2021
Ple ordinari del 25 de març de 2021

Vídeos

Ple municipal ordinari 25 de març de 2021