Un cop digitalitzats, els documents, de gran valor històric i cultural, es podran consultar a la web de la Xarxa d’Arxius Comarcals i l’Ajuntament també en rebrà una còpia.
L’Arxiu Comarcal del Vallès Oriental (ACVO) portarà a terme la classificació, inventariat i digitalització del fons documental de la masia de Can Puig.
Aquest fons és molt important a nivell històric i cultural ja que compta amb uns 200 pergamins que van del 1171 al 1619, així com diversos lligalls que van del segle XV al XX. D’una època més recent, també hi ha programes de festa major, butlletins municipals, fulls parroquials antics i alguna documentació de l’Ateneu l’Aliança, entre altres.
Dins d’aquest fons també hi ha documents de la masia de Can Marquès de Canovelles, en concret 67 pergamins de 1252 a 1684 i diverses carpetes i lligalls fins al segle XX, ja que les dues famílies es van unir a finals del segle XIX, quan Josep Puig i Xiol, que va ser Alcalde de Lliçà d’Amunt del 1930 al 1933 i fundador de l’Ateneu l’Aliança, i Maria Marquès Puig, de la masia canovellina, van contraure matrimoni.
Un cop digitalitzats, la majoria de documents es podran consultar a la web de la Xarxa d’Arxius Comarcals (XAC) de la Generalitat de Catalunya i els Ajuntaments de Lliçà d’Amunt i Canovelles rebran una còpia digital de la documentació relativa als seus municipis, que també podran difondre i posar a disposició del públic.
La classificació, inventariat i digitalització d’aquest fons documental és un projecte conjunt de l’Arxiu Comarcal del Vallès Oriental, l’Ajuntament de Lliçà d’Amunt i l’Ajuntament de Canovelles.
Aquesta iniciativa no seria possible sense la col·laboració de la família propietària de Can Puig, que ha conservat i tingut cura al llarg del temps d’aquest ric fons documental, de gran importància a nivell històric, patrimonial i cultural, i que, actualment, ha mostrat la seva voluntat i un gran interès per difondre’l, donar-lo a conèixer i posar-lo a l’abast de la ciutadania.
Els Ajuntaments de Lliçà d’amunt i Canovelles i l’Arxiu Comarcal van organitzar una roda de premsa, ahir dimecres 31 de març, per explicar als mitjans de comunicació aquest projecte de digitalització del fons documental de Can Puig per part de l’Arxiu Comarcal.
La roda de premsa es va fer a la mateixa masia de Can Puig, on la propietària del fons documental, Eugènia Herrera, va explicar la voluntat de la família de digitalitzar i posar a disposició del públic el fons documental de la seva família. Herrera va explicar que, fa 30 anys, el seu pare va trobar un sac ple de pergamins i, com que tenia coneixements de restauració, els va restaurar i, amb l’ajuda de l’historiador Jaume Dantí, els van classificar; ara, ella ha sentit la responsabilitat de compartir-los, ja que formen part de la història de Lliçà d’Amunt i Canovelles. La propietària del fons documental va agrair la col·laboració de l’Arxiu Comarcal i dels dos Ajuntaments.
El director de l’Arxiu Comarcal del Vallès Oriental, Xavier Pérez, va detallar en què consisteix el projecte i va posar alguns exemples de documents de gran importància històrica i cultural pertanyents al fons. D’aquesta manera, va explicar que primer se’n farà un inventari, se separaran els documents corresponents a Lliçà d’Amunt i a Canovelles, i es classificaran de forma cronològica. També va assenyalar que el document més antic d’aquest fons documental, que data del segle XII, també serà el document més antic de l’Arxiu Comarcal.
Per la seva banda, l’Alcalde de Lliçà d’Amunt, Ignasi Simón, va parlar de la importància d’aquest fons documental pel poble i el va descriure com un gran tresor per Lliçà d’Amunt, ja que permetrà recuperar alguns documents que l’Ajuntament va perdre com a conseqüència de les riades del 94 quan es va inundar l’arxiu municipal. L’Alcalde va agrair a la família el fet de posar el fons documental a disposició de tothom.
L’acte també va comptar amb la presència de l’Alcalde de Canovelles, Emilio Cordero, que també va exposar la importància del fons i va agrair la seva difusió.