Una cinquantena de persones del col·lectiu de gent gran del municipi han format part de les dinàmiques de participació per a la promoció de l’envelliment actiu.

">

Elaboració d'un Pla d'envelliment actiu

Última revisió 24-03-2022 12:53
24/03/2022

Una cinquantena de persones del col·lectiu de gent gran del municipi han format part de les dinàmiques de participació per a la promoció de l’envelliment actiu.

L’Ajuntament està portant a terme, amb el suport de la Diputació de Barcelona, una diagnosi en l’àmbit de l’envelliment actiu. L’objectiu és obtenir una fotografia actualitzada dels recursos i necessitats de les persones grans del municipi per després elaborar un pla amb les principals actuacions a portar a terme per tal d’augmentar-los la qualitat de vida en el seu procés d’envelliment.

El concepte d’envelliment actiu pretén millorar la qualitat de vida de les persones a mesura que envelleixen, afavorint les seves oportunitats de desenvolupament per a una vida activa, saludable, participativa i segura.

Amb aquesta diagnosi estratègica es preveu disposar d’una fotografia actualitzada dels recursos i les necessitats de les persones grans del municipi.

El punt de partida de la diagnosi ha estat l’elaboració d’un estudi sociodemogràfic on s’han analitzat els trets generals de la població gran de Lliçà d’Amunt.

Aquesta anàlisi s’acompanya d’un mapejat dels recursos existents al municipi, que permet obtenir una visió global sobre els equipaments, activitats, programes i serveis existents adreçats a la promoció de l’envelliment actiu i l’atenció a les persones grans actives.

A més, la diagnosi busca recollir informació qualitativa que tingui en compte la diversitat i heterogeneïtat de visions de les persones grans i agents del municipi relacionats amb la promoció de l’envelliment actiu.

Per incorporar aquestes visions s’han realitzat entrevistes en profunditat amb diferents actors clau (professionals, presidents d’associacions, tècnics/ques municipals), on s’ha recollit una primera radiografia de principals necessitats i reptes per a la promoció de l’envelliment actiu.

Una informació que es complementarà amb els resultats obtinguts dels grups focals amb persones grans i agents del municipi directament relacionats amb la promoció de l’envelliment actiu, que s’han realitzat aquest mes de març.

En total, s’han portat a terme quatre tallers, un amb personal municipal i tres tallers amb grups focals formats per: persones vinculades als casals de la gent gran; persones no vinculades als casals, d’entre 55 i 65 anys d’edat i persones no vinculades als casals, més grans de 65 anys d’edat.

Els tallers, celebrats a diferents espais del municipi, han tingut una bona acollida i han comptat amb la participació d’una seixantena de persones. A través d’aquestes dinàmiques de participació s’ha pogut recollir les visions, aportacions i propostes de les persones participants en relació a la promoció de l’envelliment actiu.

Un cop finalitzada la diagnosi es passarà a la fase d’elaboració d’un Pla durant la qual s’identificaran els eixos estratègics i principals actuacions a portar a terme a Lliçà d’Amunt per tal d’augmentar la qualitat de vida de les persones grans en el seu procés d’envelliment.