L'aigua: conceptes de la factura, bonificacions i mesures d'estalvi

Última revisió 05-10-2020 12:52
29/09/2020

Les piscines i l’estimació feta durant els mesos de confinament han fet incrementar la factura de l’aigua durant l’estiu. Sorea revisarà de forma personalitzada les reclamacions.

Malgrat que les tarifes municipals de l’aigua no han augmentat des de l’any 2017, l’Ajuntament ha detectat increments en el rebut de l’aigua d’habitatges del municipi en la factura equivalent als mesos d’estiu.

En el nostre municipi, majoritàriament amb una tipologia de cases unifamiliars, les famílies tenen piscina pròpia i han de ser conscients que a l’estiu incrementen força el consum d’aigua. Precisament aquest any, degut a la situació sanitària, moltes famílies han passat les vacances a casa i han augmentat les compres de piscines.

Per altra banda, cal tenir en compte que la companyia adjudicatària del servei d’aigua, Sorea, durant els mesos de confinament no va poder realitzar en tots els casos una lectura manual dels comptadors. Segons Sorea, en un 20% dels abonats es va fer una estimació del consum tenint com a referència les factures dels mateixos mesos de l’any anterior. Ara, un cop s’ha tornat a fer una lectura real, Sorea ha computat en la darrera factura l’increment total dels tres mesos que inicialment es van estimar, una acció que ha fet saltar de tram el preu de l’aigua. Per evitar el malbaratament del recurs, el preu de l’aigua s’estipula en funció del volum de consum, que s’estableix per trams. Quan es gasta més i se salta de tram, l’aigua és més cara.

Tot i això, recordem que l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) va prendre una mesura d’ajuda a la crisi i va reduir a la meitat el preu del cànon que cobra amb la factura de l’aigua durant els mesos d’abril i maig. Per això, en l’apartat corresponent al cànon de les factures, poden aparèixer 3 blocs per reflectir els diferents preus aplicats durant els diferents períodes.

I, existeixen bonificacions i ajudes, que alguns col·lectius poden sol·licitar, com l’ampliació de trams segons el nombre de persones empadronades, la tarifa social i el fons de solidaritat.

L’Ajuntament recomana a les famílies afectades per un increment desproporcionat del rebut de l'aigua durant aquest estiu i sense justificació, que presentin la reclamació corresponent a Sorea:

Sorea ha manifestat el seu compromís de revisar cas per cas les reclamacions que es formulin en relació amb la facturació durant l’estat d’alarma, cosa que ja ha fet en una cinquantena de casos. En cas que hi hagi algun error provocat per l'estimació de consum, s'ajustarà la facturació i es repartirà el consum real proporcionalment entre els períodes afectats.

Conceptes o parts de la factura de l’aigua

Els preus del servei de l'aigua s'elaboren tenint en compte les característiques específiques de cada servei, els seus costos de gestió i la legislació vigent.

Els factors que determinen el preu de l'aigua a cada municipi són diversos: l'escassetat o abundància de recursos hídrics del territori; l'origen de l'aigua (subterrània, superficial, de mar) i el seu cost d'extracció i tractament; la mida i el tipus de nucli urbà (ciutats compactes o disseminades); l'estat de les infraestructures; els criteris que s'adopten per finançar el seu manteniment, i altres factors com la qualitat del servei, l'eficiència, l'experiència, la tecnologia, la innovació, la qualificació i la formació del personal, etc.

La factura inclou el concepte AIGUA, que es compon per dues parts, una de fixa denominada quota i una part variable o consum.

Quota

La part fixa és la que paguen tots els usuaris, hagin o no hagin consumit aigua, com a contribució als costos fixos de gestió del servei d’aigua.

L'import de la quota fixa de servei depèn del tipus de comptador instal·lat en el domicili i aquest varia segons el tipus d'immoble i cabal necessari. Es pot consultar a la factura de l'aigua el diàmetre del comptador.

Consum

La part variable de la factura correspon al consum de cada immoble i, sobre aquest consum, s’apliquen tarifes creixents, en funció dels trams definits a l’estructura tarifària del municipi.

Conservació del comptador

La Conservació del comptador és un altre concepte o part de la factura de l’aigua. La recaptació obtinguda per aquest concepte es destina al manteniment de l'equip de mesura. El control dels equips de mesura és essencial per tal d'assegurar la qualitat del servei. Els equips que presenten incidències se substitueixen i es promou la instal·lació dels models de comptador més innovadors que permeten la telelectura.

Cànon de l’aigua

Aquest és un tribut que es recapte per compte de l'Agència Catalana de l'Aigua, organisme dependent de la Generalitat de Catalunya. Inclou una part fixa o mínim i una part variable en funció del consum, que es factura a preus creixents. La Generalitat destina la recaptació d'aquest tribut a la inversió i explotació dels sistemes de sanejament, els embassaments i la resta d'infraestructures de producció i transport d'aigua de Catalunya, a la prevenció en origen de la contaminació, i als costos de planificació hidrològica, inspecció i control d'aigües. La taxa es publica al DOGC i a la web de l'Agencia Catalana de l'Aigua.

Xarxa de sanejament

Un altre concepte de la factura és la taxa de la xarxa de sanejament, alinea al servei d’abastament d’aigua, però que pertany a l’anomenat Cicle de l’aigua i s’inclou a la factura per simplificar i optimitzar la gestió tant al ciutadà com a l’administració.

Bonificacions i ajudes

Existeixen bonificacions i ajudes, que alguns col·lectius poden sol·licitar, com l’ampliació de trams segons el nombre de persones empadronades, la tarifa social i el fons de solidaritat.

Ampliació de trams segons el nombre de persones empadronades

El preu del servei d’aigua és creixent segons el consum i es distribueix en blocs o trams. Els consums més baixos tenen preus més baixos i a mesura que el consum passa a un tram o bloc superior, el preu és més alt.

Si sou més de 3 persones empadronades podeu sol·licitar una ampliació dels trams per poder reduir l’import de la factura.

Els trams de consum s’amplien si hi ha més de 3 persones empadronades.  Amplia el 1r 2n i 3r tram de consum en 3 m3 al mes, respectivament per cada membre addicional a 3.

Al sol·licitar l’ampliació de trams pel Cànon de l’aigua s’apliquen automàticament les bonificacions a l’Aigua.

Les llars amb persones amb grau de disminució o amb un nivell de dependència, tenen dret a una bonificació addicional. Cada persona amb un grau de disminució superior al 75% o amb un nivell III de dependència reconegut per resolució de l'Institut Català d'Assistència i Serveis Socials computa com a dues persones a efectes de considerar l'ampliació de trams.

Tarifa social

La tarifa social és una bonificació que s’aplica al cànon de l’aigua  per a titulars que tinguin reconegut l’informe de vulnerabilitat expedit pels Serveis Socials (cal fer la sol·licitud a l’Ajuntament).

La tarifa és de 0€/m³ si el consum no supera el primer tram del cànon de l’aigua (18 m³ en factures bimestrals o 27m³ en factures trimestrals). Aquest límit pot variar segons el nombre de persones que conviuen a l’habitatge, si l’abonat disposa d’ampliació de trams del cànon de l’aigua. Si es passa d’aquest consum, s’aplica una reducció del 50% en el preu de tots els trams, inclòs el primer.

Fons de solidaritat

El Fons de Solidaritat és un ajut municipal per cobrir els rebuts impagats de persones vulnerables. S'aplica sobre la totalitat o una part del rebut de l'aigua i és compatible amb altres bonificacions.

L'aplicació d'aquesta ajuda queda supeditada a la vigència del conveni on s'estableix la creació del Fons de Solidaritat entre Sorea i l'Ajuntament. El conveni actual té una vigència fins al 2022.

Podrà beneficiar-se del Fons de Solidaritat el col·lectiu de persones que es trobin en situació de vulnerabilitat econòmica o risc d'exclusió, a valorar per part dels treballadors socials, amb l'objectiu de contribuir a superar la situació de risc en la que es trobin.

Per sol·licitar l'ajut, cal adreçar-se als Serveis Socials assignats de cada municipi. Un cop avaluat cada cas, els mateixos Serveis Socials tramiten l'ajut amb Sorea.

Consells d’estalvi

L’aigua és un recurs limitat que cal consumir de forma responsable durant qualsevol època de l’any. 

A casa

  • Instal·la airejadors a les aixetes de la cuina i dels banys, pots arribar a utilitzar fins a un 50% menys d’aigua per un mateix ús.
  • Sabies que una aixeta normal i corrent que goteja gasta més de 90 litres a la setmana? Comprova que les aixetes quedin ben tancades després de fer-les servir.
  • Ajusta el nivell del flotador de la cisterna del bany, per tal d’estalviar fins a dos litres d’aigua cada vegada que estires la cadena.
  • Revisa la cisterna del bany afegint colorant alimentari al dipòsit. Si al cap de mitja hora el colorant apareix a la tassa, vol dir que hi ha una fuita.
  • Evita estirar la cadena més vegades del que és necessari. Un mocador de paper, un insecte o una closca de pipa no són motiu de pes per gastar l’aigua que conté un dipòsit de 10/12 litres. Fes servir el dipòsit de les escombraries orgàniques.
  • No llencis oli, pintures, burilles, plàstics, compreses... a l’inodor. Ja que són residus contaminants molt difícils d’eliminar, que obstrueixen les canonades i afecten al bon funcionament de les depuradores.
  • Si t’has de comprar algun electrodomèstic, busca’n un amb les especificacions de “Producte Ecològic”, ja que no només et permetrà estalviar aigua, sinó també electricitat.
  • No utilitzis la rentadora o el rentaplats si no estan plens. Cada vegada que els fas servir consumeixes una mitjana de 95 litres, quan un rentat complet gasta menys que dos a mig omplir.
  • A l’hora de fregar, omple la pica per rentar tots els plats bruts; esbandeix-los tots junts i ajusta la pressió de l’aixeta a aquella que realment necessitis.
  • Omple un recipient per rentar la fruita. Si ho fas amb l’aixeta oberta estaràs gastant el doble d’aigua. Després pots utilitzar l’aigua del recipient per regar.

Amb la higiene personal

  • Canvia les banyeres per dutxes diàries de 5 minuts, estalviaràs fins a 400 litres a la setmana.
  • Instal·lar una dutxa amb sistema de microdispersió o airejadors et permetrà estalviar una gran quantitat d’aigua, fins al 50%.
  • No deixis l’aixeta oberta mentre t’afaites o et rentes les dents. Si et rentes les dents tres vegades al dia amb l’aixeta oberta, estaràs gastant més de 10.000 litres l’any.

Al jardí

  • Cultiva plantes autòctones, que requereixen un consum d’aigua més baix, són més resistents a l’aigua i igual de boniques.
  • Rega les plantes a primera hora del matí o abans que es faci fosc per evitar l’evaporació de l’aigua i disminuir la quantitat d’aigua necessària.
  • No reguis el jardí en excés. N’hi ha prou amb fer-ho cada 4 o 5 dies a l’estiu i cada 15 dies a l’hivern.
  • Fes servir el reg automàtic ja que et permet marcar la freqüència i el temps ajustats a les necessitats de les teves plantes.
  • Com a norma general, si has de llençar o abocar aigua neta, no ho facis mai sobre una zona seca, aprofita per regar les plantes o jardins.

Altres usos

  • Renta el teu cotxe als rentacotxes automàtics, que estan pensats per fer un ús eficient de l’aigua.
  • Participa activament a l’estalvi d’aigua, aconsella als altres quan detectis usos inapropiats.

 

La factura de l'aigua a Lliçà d'Amunt
La factura de l'aigua a Lliçà d'Amunt

Enllaços