L'Ajuntament, reconegut amb la Certificació Biosphere, pel seu compromís amb el desenvolupament sostenible

Última revisió 17-03-2023 14:37
17/03/2023

El lliurament dels distintius va tenir lloc dijous passat, al Teatre Can Rajoler de Parets del Vallès, en el marc de la Jornada TurismeVallès 2023.

La Certificació Biosphere Sustainable Lifestyle reconeix aquelles empreses, serveis i entitats públiques que treballen criteris de sostenibilitat, d’acord amb els 17 Objectius de Desenvolupament Sostenible de les Nacions Unides, per millorar la gestió sostenible del propi ens, així com el seu posicionament com a destinació turística.

Enguany, un total de 45 entitats del Vallès Oriental, entre elles l’Ajuntament de Lliçà d’Amunt, han aconseguit el distintiu Compromís per a la Sostenibilitat Biosphere 2023, un distintiu que fomenta les bones pràctiques en la gestió sostenible al sector turístic.

L’any 2022 l’Ajuntament es va adherir formalment a aquesta iniciativa, tot portant a terme diferents accions per tal de sumar-se al conjunt d’entitats que treballen en el Compromís per a la Sostenibilitat Turística Destinació Barcelona Biosphere (CSTDBB), un distintiu desenvolupat per Diputació de Barcelona i Cambra de Comerç, i implantat al territori a través del Consell Comarcal del Vallès Oriental.

Des de l’Ajuntament es va crear una taula de treball integrada, principalment, per les regidories de Medi Ambient, Promoció Econòmica, Recursos Humans, Territori, Cultura, Esports i Comunicació. L’objectiu va ser identificar les diferents accions vers la sostenibilitat que ja s’estaven realitzant des del propi ens, i comparar-les amb les recomanacions de la certificació. A partir d’aquí es van adquirir diferents compromisos, plasmats al pla d’acció de millora aprovat el passat 5 de desembre per la Junta de Govern Local i publicat al web municipal.

Entre les diferents accions ja identificades podem destacar la monitorització dels consums d’electricitat i aigua, la minimització de les pèrdues energètiques de tots els equips i instal·lacions (substitució de finestres de fusta per alumini, substitució de l’enllumenat públic per leds, instal·lació de sensors de moviment per l’enllumenat d’equipaments...), la sensibilització vers la gestió dels residus i el reciclatge (campanya Superacciona’t), entre d’altres.

Entre les diferents accions de millora aprovades podem destacar l’elaboració d’un catàleg de recursos naturals i el seu pla de conservació, la creació d’un decàleg de bones pràctiques dirigides a la ciutadania i empreses en temes de sostenibilitat, o la incorporació de productes ecològics que evitin l’ús de químics per la neteja dels equipaments municipals, entre d’altres.

La taula de sostenibilitat, després de l’auditoria per part de Biosphere, va decidir atorgar a l’Ajuntament el segell de distinció BIOSPHERE SUSTAINABLE el passat mes de febrer de 2023, amb vigència fins a finals d’any. El guardó es va recollir, dijous passat, en el marc de la Jornada TurismeVallès 2023.

Et pot interessar