Nou projecte de música a les escoles

Última revisió 30-09-2021 11:06
30/09/2021

Les escoles de Lliçà d’Amunt inicien el curs amb un nou projecte musical d’inclusió educativa: CREA

Aquest curs escolar 2020-2021, els cicles inicial i mig de les tres escoles de Lliçà d’Amunt introduiran la pràctica d’instruments musicals dins l’horari lectiu, amb professorat de l’Escola de Música de la Vall Tenes (EMVT).

Aquest projecte innovador, anomenat Crea, es portarà a terme a les nou escoles dels quatre municipis que formen part de la Mancomunitat de la Vall del Tenes, entre elles les escoles Rosa Oriol, Miquel Martí i Pol i Els Picots de Lliçà d’Amunt.

Es tracta d’una iniciativa de la Mancomunitat que s’enfoca dins d’una línia de treball d’Educació 360º, que busca l’equitat, la inclusió i la igualtat d’oportunitats educatives per a tot l’alumnat, en aquest cas, a través de l’accés universal a l’educació musical.

CREA introdueix la pràctica dels instruments musicals dins l’escola amb la finalitat que els nens i les nenes visquin una experiència educativa inclusiva i, al mateix temps, connectar els aprenentatges lectius i no lectius i els diferents agents educatius del territori, amb la idea de crear vincles comunitaris.

Per què amb la música i la pràctica d’instruments?

Es proposa portar a terme el projecte CREA amb l’alumnat de 1r a 4t d’educació primària, un total de 1.270 alumnes, perquè es considera que la pràctica d’instruments durant els primers anys de primària possibilita un desenvolupament integral de la persona:

  • Fomenta la creativitat.
  • Promou el benestar emocional.
  • Millora habilitats cognitives i socials.
  • Estimula la psicomotricitat fina.

Com es desenvoluparà el projecte?

Els quatre ajuntaments, a través de la Mancomunitat de la Vall del Tenes, han finançat la compra dels instruments necessaris per a cada escola, així com la contractació de quatre professors/res especialistes d’instrument per a cicle inicial i mitjà, que formen part de l’equip de l’Escola de Música de la Vall del Tenes (EMVT).

El projecte contempla una sessió setmanal de 3/4 d’ hora, inclosa dins la sessió de música, d’1 hora i mitja, de l’horari lectiu. Per tant, durant la sessió de música, el grup es dividirà en dues parts, una impartirà el contingut curricular de la matèria i l’altra farà la pràctica d’instrument.

Cada curs s’especialitzarà en un tipus o família d’instruments:

  • 1r: sessions d’Orquestra ORFF
  • 2n: Teclat
  • 3r: Ukelele
  • 4t: Batucada

Cada alumne disposarà d’un instrument durant la sessió i aquests quedaran a l’escola per fer-ne ús sempre que es necessiti.

L’equip directiu de l’EMVT s’encarregarà de fer la proposta horària i la distribució del professorat per a cada escola.

Per aquest curs 2021-22, el projecte tindrà un cost aproximat de 145.000€, dels quals l’Ajuntament de Lliçà d’Amunt en sufraga el 40%, a raó del volum poblacional del municipi.

Et pot interessar