L’última setmana de maig és una de les dates clau en el calendari per l’atenció primària perquè coincideixen les celebracions de la Setmana Sense Fum i el Dia Mundial sense Tabac.
La promoció d’una vida saludable i la prevenció de la malaltia és un dels eixos vertebradors en l’activitat de l’atenció primària i l’abordatge de la deshabituació tabàquica és clau en aquest sentit. En xifres publicades per l’Organització Mundial de la Salut (OMS), cada any moren més de 8 milions de persones arreu del mon a causa del tabac, i el seu consum és la principal epidèmia prevenible a la que ha de fer front la comunitat sanitària.
A la Metropolitana Nord, des de fa dies i fins el 31 de maig (Dia Mundial sense Tabac), serà fàcil que la ciutadania es trobi amb iniciatives on professionals de l’atenció primària els animin a deixar de fumar i a no iniciar-se en aquest mal hàbit. Les taules informatives destaquen en quantitat, però alguns equips també han ideat altres propostes per sensibilitzar la població del risc que comporta el consum de tabac i per fomentar conductes saludables, tant per a infants i adolescents com per a persones adultes i gent gran.
Al Vallès Oriental, la Comissió de Tabac de l’Atenció Primària Metropolitana Nord fa més de 25 anys que treballa en la prevenció i el tractament del tabaquisme, amb l’objectiu de disminuir la prevalença de persones fumadores en la població del territori. Aquesta comissió està integrada per una trentena de professionals, referents de tabac, i liderada per Àngela Martinez Picó, coordinadora de Tabaquisme al Servei d’Atenció Primària de l’ICS al Vallès Oriental.
L’evidència sosté que rebre suport i acompanyament per part de professionals especialitzats en deshabituació tabàquica fa augmentar l’èxit del procés de deixar de fumar. Aquests professionals atenen amb visita programada als CAP i, en funció de cada cas, plantegen el tractament, eines i tècniques més adients de manera personalitzada.
El Programa d’Atenció Primària Sense Fum, integrat al projecte Suma Salut, és l’encarregat de coordinar la Setmana sense Fum a Catalunya, que va néixer com una iniciativa de la Societat Espanyola de Medicina Familiar i Comunitària (semFYC) a tot l’Estat, i de la Societat Catalana de Medicina Familiar i Comunitària (CAMFiC) a Catalunya.
El projecte Suma Salut va ser presentat el juny del 2021, ara fa just un any, i té com objectiu integrar els programes "Atenció Primària Sense Fum", "Beveu Menys" i "Activitat Física Saludable" per facilitar la tasca del conjunt de professionals de l’atenció primària, promoure sinergies i ser més eficients.
Font: Institut Català de la Salut. Atenció Primària Metropolitana Nord