L’Ajuntament s’ha compromès a reduir les seves emissions de CO2 en un 55% fins l’any 2030, a esdevenir climàticament neutres al 2050 i a prendre mesures per reduir la vulnerabilitat als riscos dels impactes del canvi climàtic i esdevenir més resilient.
L’Ajuntament té la voluntat d’avançar cap a l’establiment de polítiques eficaces per a reduir la contaminació que ocasiona l’escalfament global mitjançant l’adopció de programes d’eficiència energètica en àmbits com el transport urbà i l’edificació, a més de la
promoció de fonts d’energies renovables en les àrees urbanes.
Per això, l’any 2021, l’administració local es va adherir al “Pacte de les Alcaldies pel clima i l’energia”, una iniciativa de la Comissió Europea que consisteix en el compromís de les ciutats i pobles que s’hi adhereixin d’aconseguir els objectius comunitaris de reducció de les emissions de CO2 mitjançant actuacions d’eficiència energètica i relacionades amb les fonts d’energia renovables. També planteja millorar la resiliència dels municipis front als impactes del canvi climàtic mitjançant la reducció de la vulnerabilitat als riscos amb la posta en marxa de mesures d’adaptació i mitigació al canvi climàtic.
Amb l’adhesió a aquest Pacte, l’Ajuntament es va comprometre a reduir les seves emissions de CO2 en un 55% fins l’any 2030, a esdevenir climàticament neutres al 2025 i a prendre mesures per reduir la vulnerabilitat als riscos dels impactes del canvi climàtic i esdevenir més resilient.
L’adhesió també comportava l’elaboració d’un Pla d’Acció per l’Energia Sostenible i pel Clima (PAESC) en el termini de 2 anys, el qual es va aprovar en el passat Ple del 26 de setembre.
Aquest Pla consta de dos documents: el “Pla de Transició energètica de Lliçà d’Amunt” i el “Pla de resiliència front el canvi climàtic del Vallès Oriental”.
En el "Pla de Transició energètica de Lliçà d’Amunt" assumeixen els objectius de reducció d’un 55% de les emissions de gasos d’efecte hivernacle per al 2030 i es determinen diferents actuacions per assolir aquests objectius.
En el “Pla de resiliència front el canvi climàtic del Vallès Oriental” s’identifiquen les vulnerabilitats al canvi climàtic i es proposen actuacions per fer-hi front amb accions concretes per Lliçà d’Amunt.
Segons la regidora de Medi ambient i canvi climàtic, Mariona Pedrerol, en els darrers anys, l’Ajuntament s’ha adherit a diferents pactes en relació a aquest àmbit i l’actual “Pacte de les Alcaldies pel clima i l’energia” de la Comissió Europea és la primera
iniciativa europea dirigida als ens locals amb uns objectius molt ambiciosos, amb els quals cal comprometre’s. L’Alcalde, Ignasi Simón, insisteix en aquest compromís per combatre l’escalfament global i comenta que, com en altres inversions, s’hauran de
buscar ajudes econòmiques per tirar-ho endavant.