La regidoria d’Igualtat, gènere i LGTBI ha organitzat diferents activitats per commemorar aquesta efemèride, que se celebra el 25 de novembre.
Cada 25 de novembre celebrem el Dia Internacional per a l’Eliminació de la Violència envers les Dones.
Aquest dia commemorem la data en què es produí el violent assassinat de tres germanes, activistes polítiques, en mans de la policia secreta de la dictadura de la República Dominicana al 1960. Per al moviment popular i feminista d’aquest país centreamericà, aquestes dones han simbolitzat la lluita i la resistència. Al 1981 aquest moviment va iniciar la commemoració amb una convocatòria anual i al 1999 l’Assemblea General de Nacions Unides va assumir la reivindicació.
Commemorem aquest dia arreu del món per denunciar la violència que s’exerceix sobre les dones, que té el seu origen en la manca d’equitat i la discriminació, i per reclamar la seva eliminació.
Tot i que les violacions són àmpliament rebutjades pel conjunt de la població, només responen a la punta de l’iceberg de les violències sexuals. Existeixen altres expressions de les violències sexuals, com l’assetjament sexual, que compten amb una alta tolerància social.
La violència masclista no és un problema “de” les dones. Treballem tots i totes per garantir el dret de les dones a viure lliures de violències.
Amb motiu de les mesures per l'escenari de la crisi sanitària, els actes commemoratius del 25 de novembre s'han adaptat al format digital:
La regidoria d’Igualtat, gènere i LGTBI té un registre de tots els casos de violència de gènere al nostre municipi, que no està al marge d’aquesta problemàtica.
Aquesta regidoria i la d’Acció social porten a terme accions de sensibilització i de prevenció de la violència de gènere com el Punt lila, tallers de defensa personal, consciència i autoestima, taller de prevenció a les escoles i instituts... I, existeix el Punt
d’Assessorament a la Dona sobre Igualtat d’Oportunitats (PADI), que fa atenció psicològica, social i jurídica a les dones que pateixen o han patit una situació de violència de gènere.
Totes aquestes accions es treballen de forma coordinada amb la Policia Local, els Mossos d’Esquadra, els Centres d’Atenció Primària, el Consell Comarcal (cases d’acollida) i altres agents implicats.
També es treballa la inserció laboral de les víctimes amb derivacions al servei d’ocupació municipal i amb acords amb l’Oficina de Treball de la Generalitat.
Quan hi ha menors a càrrec, també es fa suport a través de l’educadora social per a la protecció dels infants i hi ha una coordinació amb el Punts de Trobada de Granollers quan hi ha una sentència jurídica que ho dictamina per a les visites dels progenitors.
Per dur a terme tota aquesta tasca, treballadores i educadores socials, juntament amb la Policia Local, reben formació específica en matèria de violència de gènere. També es formen els voluntaris i les associacions implicades en aquesta lluita.
L’Ajuntament està adherit al Pacto estatal contra las violencias de género, que recull mesures destinades a frenar i atendre la violència de gènere, i destina uns diners perquè l’Ajuntament apliqui aquestes mesures, les quals ha de justificar.