Un recorregut ja clàssic que ens permet valorar i comparar, el paisatge del tram de Vall del Tenes de Lliçà d’Amunt, amb el de la mateixa vall, Tenes avall.
Ermita situada al sud del nucli urbà, al barri que porta el seu nom. Es tracta d’una petita capella rectangular documentada des del 1727. Restaurada i mantingut l’espai de l’entorn, s’ha recuperat l’aplec que se celebra amb un dinar popular el dilluns de Pasqua Granada. Bona vista sobre el poble.
Casa senyorial situada al pla, coneguda avui com la Colònia Agrícola de Santa Maria de Vallès. Al principi de segle la finca era propietat de la família Agustí, i posteriorment fou comprada pel matrimoni Ramon Albó i la seva esposa Maria Ferré, amb la finalitat d’acollir nois i noies amb dificultats familiars o amb problemes d’adaptació social. Van crear el patronat de l’Obra Tutelar Social i la capella de la casa, on van ser enterrats el matrimoni Albó. Actualment Les Torres consta com a centre col·laborador de la Direcció de Justícia Juvenil del Departament de Benestar Social de la Generalitat de Catalunya per atendre infants en règim d’acollida residencial.
Una mica enfilada respecte al riu Tenes trobem can Moncau, construcció rural ben suggestiva de gran valor estètic i arquitectònic. Conserva el nucli central intacte propi de les masies. L’interior amb cossos de cinc metres d’amplada cadascun, mesura corrent de les bigues del país. Té gran entrada a la part anterior central, amb la cuina al costat i menjador a la vegada. L’ampliació ramadera de l’explotació agrícola ha obligat a fer modificacions i altres construccions als voltants de la casa.
En el mateix pla trobem també, força distanciades les unes de les altres, masies importants del poble com ca l’Orlau i can Dunyó.