Presentació del Protocol local per a l'abordatge de les violències masclistes a Lliçà d'Amunt

Última revisió 24-11-2021 09:12
23/11/2021

Més d'una trentena de persones va assistir, ahir dilluns, a la presentació del Protocol local per a l’abordatge de les violències masclistes a Lliçà d'Amunt, celebrat a la Biblioteca Ca l'Oliveres.

La regidora d'Igualtat, Gènere i LGTBI, Lourdes Martín, va ser l'encarregada d'obrir l'acte i  donar la benvinguda a les persones assistents. La regidora va explicar com havia augmentat el nombre de casos de violència masclista durant el context de la pandèmia i com la convivència forçada de les dones amb els seu maltractadors, en aquest període, havia reduït les seves possibilitats de demanar ajuda. Davant de l’agreujament de les situacions de violència masclista, es va impulsar l'actualització del Protocol local per a l'abordatge d'aquestes situacions.

Aquest document és el resultat d’un procés de treball dels i les professionals dels serveis que atenen a dones cisgènere i transgènere en situació de violència masclista així com els seus fills i filles al nostre municipi. La xarxa d’agents municipals i comarcals que intervenen en l’abordatge integral de les violències masclistes han treballat de manera coordinada en les diferents actuacions i mesures davant d’aquesta problemàtica.

L'elaboració del Protocol per a l'abordatge integral de les violències masclistes té com a principals objectius contribuir a l’eradicació de la violència masclista a Lliçà d’Amunt a partir d’un model d’intervenció que situï les dones com a subjectes actius de l’atenció, així com donar una resposta social i institucional integrada i satisfactòria a les dones i llurs fills i filles afectades per la violència masclista.

A banda dels objectius més generals, el protocol pretén, entre altres coses, definir les funcions dels serveis, els circuits de coordinació i els criteris de derivació, i fer-los públics per al conjunt de la xarxa, tot establint els mecanismes de coordinació i cooperació que permetin desplegar actuacions conjuntes i eficaces per part dels diversos organismes i agents socials implicats. El treball en xarxa resulta fonamental per dotar d’efectivitat al protocol i complir amb els objectius de millorar la qualitat de la resposta dels serveis públics davant les situacions de violència, evitar les duplicitats inoperants i la conseqüent victimització secundària de les dones.

Cal remarcar que aquest document és un instrument viu, obert a incorporar-hi millores o noves necessitats que puguin anar sorgint; per la qual cosa l'avaluació periòdica serà essencial per garantir-ne l'actualització.

Durant l’acte es va fer entrega del premi del II Concurs de frases contra la violència masclista a la Maria Marfil Vicente per la seva frase: "Obre els ulls, sense llàgrimes, i revela’t,actua, lluita contra la violència masclista". L'eslògan guanyador s'ha utilitzat per acompanyar la imatge reivindicativa d'aquest 25 de novembre.

Per concloure l’acte, l’associació Amunt Dones va organitzar una actuació musical de la mà de la lliçanenca Júlia Pascual, guanyadora de la primera edició del concurs Lliçà té talent i concursant del talent "La Voz Kids". El públic assistent va poder gaudir d’unes peces musicals de caire reivindicatiu, especialment triades per a l’ocasió, tal i com va explicar la Júlia “interpretaré vàries cançons feministes escrites per dones que recolzen aquest moviment amb la seva música: Me voy de Vanesa Martin, Mía de Belén Aguilera i Caronte de l'Alba Reche. La música també és una manera d'expressar i plantejar tots aquests sentiments de lluita social i, per això, em fa molta il·lusió poder formar-hi part ".